17 °C

„Що е то хорото?“ разказва Вили от Димитровград

Да поговорим за хорото.

Как би се представила пред нашата аудитория?

Казвам се Велина Ташева и съм на 30 години. Първата ми среща с народните танци бе когато бях на 7 години и несъмнено беше любов от пръв поглед. Тази връзка с танците и любовта към българските традиции и цветност ме съпътстват в живота ми и до днес. През 2012 година завърших АМТИИ Пловдив със специалност „Българска народна хореография“. Изборът в моя живот е да отгледам детето си в Димитровград и да дам каквото мога на съгражданите си.

Кажи ни нещо за хорото - Що е то хорото?

Днешно време хорото и българските народни танци се свързват с някакъв вид празник, шумна музика и вихрени ритми… Не минава сватба без буйно българско хоро и е напълно логично да е така, защото това са нашите корени и идентичност. Но с времето все по-често започнах да се питам дали хорото не е нещо повече от това?

Силната връзка в общността се е запазила и до днес и доказателство за това е, че е възможно да се хванеш до напълно непознат и да танцувате заедно, ръце за ръце. Но в миналото не е било точно така, всеки е имал място в общността, хорото е възпитавало и затова е можело да се включиш само ако отговаряш на определени норми. Хорото е било задължение, така както днес е задължение училището, с тази разлика, че на хорото се е ходило с радост и необходимост. Необходимост, породена от нуждата за отдушник след умората от тежкия труд, от неразбирателствата и недоразуменията в ежедневието, хорото е сближавало хората и е изграждало социално контакти.

Мислиш ли, че в днешно време хорото може да изпълнява функцията, която е имало преди?

Убедена съм, че хорото е един катализатор на натрупана енергия и емоция, която бивайки споделена се опитомява и й се придава форма. Хорото укротява и успокоява, то ни подчинява на общият ритъм, породил се от съответните специфики на региона. Така са се родили етнографските области в България. Хорото е било изява на общият устрем на общността и един своеобразен празник за душата. Именно тази функция на хорото ме е пленявала винаги и ми се иска да го усетя и на местно ниво именно тук в Димитровград, където с моята половинка сме решили да отгледаме нашето дете.

Искаш ли да предадеш тази любов към танца и да приобщиш повече хора към него?

Да, това ми е малка мечта, ще организирам "Пролетна фолклорна работилница", през април месец тази година в Димитровград и тя ще бъде отворена за абсолютно всеки, който иска да се включи, разбира се децата до 12 години ще трябва да са с придружител. До края на месец март ще набирам желаещи, които да искат да се присъединят към моето начинание.

Какво те провокира да се захванеш с това?

Нуждата от споделяне чрез танц. Напоследък чувам все повече познати и непознати да казват, че не знаят как се играят различните народни хора. А те са толкова разнообразни и пъстри. Единствено в българският фолклор се среща такова богатство от неравноделни ритми. Именно това богатство ми се ще да споделя и заедно да успеем да го предадем нататък. Редно е да запазим това богатство, колкото се може по-чисто, за това и музиката, която ще съпровожда танците ще е изцяло автентична, за да имаме една по-добра основа при сглобяването на пъзела.

Все по-често започна да се говори за хорото, че е „лековито“ и спомага за цялостният вътрешен комфорт. Какво мислиш за това?

Често, когато творческият импулс на човека е потиснат, организмът започва да изпитва дискомфорт във всяка една сфера от своя живот. Според мен именно хорото е възможно решение за излизане от този дискомфорт и да се разгърнеш към света и хората около себе си. Увлечен от общият ритъм и устрем, усещайки всяка стъпка на групата, играчът се уеднаквява с останалите, поема от тяхната енергия и това го подтиква да намери здравословно равновесие и чувство за цялост.

Искрено се надявам нашите срещи да са своеобразен мост от сивото ежедневие към един богат, пъстър свят и едно осъзнато свързване на местно ниво, раждащо съпричастност и солидарност.

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ни
  Нина
  6 0
  18:43, 12 мар 2019

  А как да се свъжем с Вили? Къде ще се провежда фолклорната работилница, звучи много интригуващо?

 • 2
  Ви
  Вили
  5 0
  18:49, 12 мар 2019

  Телефона ми е 0886385336, може да се обадите за повече информация, записванията са до 30.03.2019г.

 • 3
  Ко
  Кольо
  3 0
  07:20, 13 мар 2019
  Браво за инициативата.Ето тука ми попадна и програмата.

  https://www.facebook.com/events/3097418363617067
 • 4
  Ma
  Mariana
  1 0
  13:28, 13 мар 2019
  А в кои дни ще се провежда? Има ли вече график на занятията?

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини