„Що е то хорото?“ разказва Вили от Димитровград

Да поговорим за хорото.

Как би се представила пред нашата аудитория?

Казвам се Велина Ташева и съм на 30 години. Първата ми среща с народните танци бе когато бях на 7 години и несъмнено беше любов от пръв поглед. Тази връзка с танците и любовта към българските традиции и цветност ме съпътстват в живота ми и до днес. През 2012 година завърших АМТИИ Пловдив със специалност „Българска народна хореография“. Изборът в моя живот е да отгледам детето си в Димитровград и да дам каквото мога на съгражданите си.

Кажи ни нещо за хорото - Що е то хорото?

Днешно време хорото и българските народни танци се свързват с някакъв вид празник, шумна музика и вихрени ритми… Не минава сватба без буйно българско хоро и е напълно логично да е така, защото това са нашите корени и идентичност. Но с времето все по-често започнах да се питам дали хорото не е нещо повече от това?

Силната връзка в общността се е запазила и до днес и доказателство за това е, че е възможно да се хванеш до напълно непознат и да танцувате заедно, ръце за ръце. Но в миналото не е било точно така, всеки е имал място в общността, хорото е възпитавало и затова е можело да се включиш само ако отговаряш на определени норми. Хорото е било задължение, така както днес е задължение училището, с тази разлика, че на хорото се е ходило с радост и необходимост. Необходимост, породена от нуждата за отдушник след умората от тежкия труд, от неразбирателствата и недоразуменията в ежедневието, хорото е сближавало хората и е изграждало социално контакти.

Мислиш ли, че в днешно време хорото може да изпълнява функцията, която е имало преди?

Убедена съм, че хорото е един катализатор на натрупана енергия и емоция, която бивайки споделена се опитомява и й се придава форма. Хорото укротява и успокоява, то ни подчинява на общият ритъм, породил се от съответните специфики на региона. Така са се родили етнографските области в България. Хорото е било изява на общият устрем на общността и един своеобразен празник за душата. Именно тази функция на хорото ме е пленявала винаги и ми се иска да го усетя и на местно ниво именно тук в Димитровград, където с моята половинка сме решили да отгледаме нашето дете.

Искаш ли да предадеш тази любов към танца и да приобщиш повече хора към него?

Да, това ми е малка мечта, ще организирам "Пролетна фолклорна работилница", през април месец тази година в Димитровград и тя ще бъде отворена за абсолютно всеки, който иска да се включи, разбира се децата до 12 години ще трябва да са с придружител. До края на месец март ще набирам желаещи, които да искат да се присъединят към моето начинание.

Какво те провокира да се захванеш с това?

Нуждата от споделяне чрез танц. Напоследък чувам все повече познати и непознати да казват, че не знаят как се играят различните народни хора. А те са толкова разнообразни и пъстри. Единствено в българският фолклор се среща такова богатство от неравноделни ритми. Именно това богатство ми се ще да споделя и заедно да успеем да го предадем нататък. Редно е да запазим това богатство, колкото се може по-чисто, за това и музиката, която ще съпровожда танците ще е изцяло автентична, за да имаме една по-добра основа при сглобяването на пъзела.

Все по-често започна да се говори за хорото, че е „лековито“ и спомага за цялостният вътрешен комфорт. Какво мислиш за това?

Често, когато творческият импулс на човека е потиснат, организмът започва да изпитва дискомфорт във всяка една сфера от своя живот. Според мен именно хорото е възможно решение за излизане от този дискомфорт и да се разгърнеш към света и хората около себе си. Увлечен от общият ритъм и устрем, усещайки всяка стъпка на групата, играчът се уеднаквява с останалите, поема от тяхната енергия и това го подтиква да намери здравословно равновесие и чувство за цялост.

Искрено се надявам нашите срещи да са своеобразен мост от сивото ежедневие към един богат, пъстър свят и едно осъзнато свързване на местно ниво, раждащо съпричастност и солидарност.

Христо Христозов


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ни
  Нина
  6 0
  18:43, 12 мар 2019

  А как да се свъжем с Вили? Къде ще се провежда фолклорната работилница, звучи много интригуващо?

 • 2
  Ви
  Вили
  5 0
  18:49, 12 мар 2019

  Телефона ми е 0886385336, може да се обадите за повече информация, записванията са до 30.03.2019г.

 • 3
  Ко
  Кольо
  3 0
  07:20, 13 мар 2019
  Браво за инициативата.Ето тука ми попадна и програмата.

  https://www.facebook.com/events/3097418363617067
 • 4
  Ma
  Mariana
  1 0
  13:28, 13 мар 2019
  А в кои дни ще се провежда? Има ли вече график на занятията?

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини