Парламентаристи от Димитровград на младежка среща в Горна Оряховица

Изображение 1 от 3

    Млади хора от близо 20 български общини присъстваха в гр. Горна Оряховица на ХІІ-та Национална младежка среща, която се проведе от 29.03 до 31.03.2019г.

    Членове от Общински ученически парламент Димитровград - Мерилин Фералиева и Микаела Димитрова взеха участие в форума, който бе под патронажа на евродепутата Ева Майдел и премина под мотото „Ние сме бъдещето“.

    Срещата се организира от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”, съвместно с Община Горна Оряховица. В тридневната среща се включиха младежки групи от Димитровград, Стара Загора, Търговище, Силистра, Свищов, Карнобат, Ямбол, Варна, Левски, Казанлък, Хасково, Козлодуй, Златица, София, Сливен, Монтана, както и представители на домакините от Горнооряховски младежки парламент.

    Младежкият форум бе открит от Кмета на Общината Горна Оряховица - инж. Добромир Добрев. Градоначалникът приветства младите хора с добре дошли и накратко сподели пред тях за съвместната работа на общинска администрация с местния младежки парламент.

    Специален гост на срещата бе и Виолета Еленска, която преди 20 години поставя началото на форумите, обединяващи младежките ученически съвети, парламенти и организации за екипна работа.

    В продължение на три дни участниците в Националната среща имаха възможност да споделят опит не само с домакините, но и с поканените представители на водещи партньори.

    В първият ден на срещата се включи Петя Божкова, която е парламентарен сътрудник на евродепут Ева Майдел. Тя разговаря с младите хора за доброволчеството и мястото на доброволците в Европейския съюз.

    Вторият ден младежите успяха да се насладят на ателиета представящи българските занаяти като изработване на "Брюкселската дантела‘‘, "Калоферска дантела‘‘ , "Работа с царевична шума и плъстене на вълна‘‘. В късния следобед научиха за ,,Силата на думите‘‘ от Александър Куманов и Милена Захариева и ,,Свръхчовекът‘‘ от Георги Ненов.

    Третия ден срещата завърши с лекция „Здравето в друг аспект” с Ивелина Борисова и „Уменията на 21-ви век‘‘ с Людмила Цветанова. Младите хора наистина са бъдещето и неслучайно през следващия програмен период средствата, отделени за финансиране по програма „Еразъм+“, са увеличени.

    Тази програма дава възможност на младите хора да пътуват, да се запознават с различни култури, да споделят заедно опита си. Работата на младежките парламенти в България е да учи на отговорност и на екипност, което е много важно за развитието на всеки Европейски гражданин.

    Участниците от Димитровград, заедно със своя ръководител Ивелина Тонева се завърнаха с много нови знания, много положителни емоции и нови запознанства.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини