Нинова: Станах свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Не се стигна до общо становище, ние продължаваме да си вършим работата. Това е съвещателен орган в него участват много хора, аз отговарям за МВР.

Нищо от обсъденото вътре не касае МВР, обяви вътрешният министърът Младен Маринов на излизане от президентството след Консултативния съвет за национална сигурност, който беше свикан днес от президента Румен Радев.

Корнелия Нинова отказа да коментира пред журналистите изявлението на Веселени Маршеки, че БСП се възползва от Консултативния съвет, за да си направи пиар.

Тя обаче обясни, че от премиера Бойко Борисов и от управляващите е отхвърлена, предложената от президента Румен Радев декларация, която е съдържала аргументи, че  корупцията е огромен проблем и държавата бездейства, да бъде поправен или да има нов антикорупционен закон.

„Смятат, че сегашният е добър и работи. За предложението ми двама европейски прокурори да работят на територията на България, премиерът ме прати арогантно към Румъния да видя как работят там.„, коментира Нинова.

Относно предложението й за промяна в правомощията на прокуратурата било отговорено, че не е резонно, защото  ще бъдат затормозени съдиите, които и без това имали много работа.

„Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти. Смятат, че отговорността е понесена с политическите оставки, че нямаме проблем, че всичко работи.“, каза в заключение лидерката на БСП.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ в НС Даниела Дариткова обясни за неприемането на декларацията, предложена от президента Радев, че проектът за решение е получен непосредствено преди началото на заседанието на Консултативния съвет. „Тази практика на работа беше изненадваща за мен, като участник за първи път в него.", посочи Дариткова. Тя уточни, че все пак на срещата се е стигнало до общо становище, че трябва да има оценка за въздействието и анализ на антикорупционното законодателство. Както и да се анализира дейността на КОМПИ.

„Не отричаме, че има проблем, смятаме че сме показали морал и политическа воля. Предложеният текст за декларация от президента не кореспондира с реалностите и по-скоро беше обусловен от нечии интереси.“, каза още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

„Мафия!“, скандираха демонстранти през това време пред президентството.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини