-1 °C

60 години след смъртта на Пеньо Пенев - социалистически поет ли бе той?

  Днес в зала "Гросето" стартира двудневна национална научна конференция на тема „Талант и власт. Неща премълчавани“, посветена на смъртта на поетът Пеньо Пенев - поетът с ватенката. Тази година се навършват 60 години от самоубииството му

  Животът Пеньо Пенев е изтъкан от премеждия, разочарования и трудности. Страда от хронична депресия, а в последните години от живота си и от алкохолизъм. Негов кумир е Владимир Маяковски. Много факти от живота и смъртта му остават в тайна дълги години, за да се използва неговото име от пропагандата като символ на комунистическата борба.

  Пеньо Пенев се самоубива в нощта на 26 срещу 27 април 1959 г. в хотелска стая №118 на хотел „Москва“ в Димитровград. В нарочно предсмъртно писмо до Началника на Окръжното управление на милицията в града, Пенев снема отговорността за своята смърт от своите близки и познати. Въпреки това, по-късно става ясно, че поетът е силно разочарован от реалността. Самият той в последните години на своя живот тъне в нищета, като няма средства за лечението на своето непризнато дете и продължава от идването си в града да живее в тясна квартира на Жилфонд под наем.

  За своите 29 години има два брака и един син.

  Конференцията бе открита от директора на историческия музей Елена Георгиева с думите "Искам да ви уверя, че в Димитровград духът на Пеньо Пенев и поезията му са живи и поетът има запазено място в сърцата на всички димитровградчани. Пеньо Пенев е от творците за които правенето на поезия не е средство, а съдба."

  Встъпителни думи каза и зам.-кметът Яшо Минков, който привества гостите от цялата страна на научната конференция.

  На конференцият бе поканен и директорът на Националния литературен музей, димитровградчанинът Атанас Капралов, встъпителните му думи за Пеньо Пенев бяха, че той като поет е бил обявен за социалистически, но Пенев не е бил конюнктурен поет, той е бил голям творец и не би могъл да бъде подчинен на властта, създавал е уникално творчество, което е прекрачило границите на епохите.

  Конференцията продължи с българският литературен критик, историк и издател Алберт Нисим Бенбасат, който разказа за връзката си с историята и творчеството на Пеньо Пенев и потвърди развенчаването на митовете, че Пеньо е бил поет, подчинен на статуктвото. Бенбасат разказа за историята на поета през последните му години преди неговата смърт.

  Конференцията се организира от Дом-музей „Пеньо Пенев“, както и от столичния Национален литературен музей, на който е директор Капралов, и от Института за литература към Българската академия на науките. Двудневната конференция продължава днес до 17:30 часа, а утре ще започни от 10:00 часа. Освен Пеньо Пенев, ще се обсъдат и анализират аспекти от творчеството и на други творци, като Иван Динков, Димитър Димов, Стилян Чилингиров, Димитър Талев и др.

  ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
  Сесия на 18 април 2019 г.
  12.00 – 12.05 ч. Елена Георгиева, директор на ИМ-Димитровград: Откриване.
  12.05 –12.10 ч. Иво Димов- кмет на община Димитровград:Приветствие
   12.10 – 12.20 ч. Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей: Въведение
  12.20 – 12.40 ч. Проф.д-р  Алберт Бенбасат:„Атанас Славов и Пеньо Пенев или мимикрията на размразяването.“

  12.40 – 13.00 ч. Национален литературен музей: Презентация „Пеньо Пенев“.

   14.30 – 14.50 ч. Катя Зографова, НЛМ – къща музей „Никола Й. Вапцаров“:„От пролетта на революцията у Вапцаров до социалистическия град на Пеньо Пенев“.
  14.50 – 15.10 ч. Д-р Радка Пенчева, НЛМ – къща музей „Емилиян Станев“: „Забравеният Панчо Михайлов“.
  15.10 – 15.30 ч. Красимира Кацарска, учител от Благоевград:„Домът и пътят.Изповедната поезия на Пеньо Пенев“.
  15.30 – 16.00  Кафе -пауза
  16.00 – 16.20 ч. Никола Иванов:„Иван Динков. Един от поколението“.
  16.20 – 16.40 ч. Д-р Милена Катошева, НЛМ – къща музей „Димитър Димов“:„Писмо до Димитър Димов (за рецепцията на романа „Тютюн” от младиячитател”.
  16.40 – 17.10 ч. Доц. д-р Александра Антонова, БАН :„Стоян Каролев и Минко Николов за Пеньо Пенев“.
   
  Сесия за утрешния ден -19 април 2019 г.
   
  10.00 – 10.20 ч. Д-р Елена Алекова, НЛМ : „Чужда кръв“ на Велин Георгиев. История и след нея“.
  10.20 – 10.40 ч. Румяна Пенчева, НЛМ: „Спомените на Стилиян Чилингиров – литература от чекмеджето“.
  10.40 – 11.00 ч. Надежда Георгиева, Къща музей „Иван Вазов“, гр. Сопот: „За прочита на Вазовото творчество през годините. Находки от музейния фонд“.
  11.00 – 11.20 ч. Йорданка Иванова, РИМ – Пловдив: „ Младежкото бригадирско движение от 1948 и българската интелигенция“.
  12.00 – 12.20 ч. Д-р Йордан Нанчев :„Какво да правим и сега с Пеньо Пенев? Още прочити и интерпретации“.
  12.20 – 12.40 ч. Валя Сотирова, Къща музей „Гео Милев“ –Стара Загора: „Гео Милев. Надбягване с времето“.
  12.40 – 13.00 ч. Милена Минчева, журналист  във „Фрамър“: „Пеньо Пенев и Димитровград. Разколебаване на едно сдвоено митично минало“.
  13.00 – 13.20 ч. Живка Шишкова, Дом музей „Пеньо Пенев“–Димитровград: „Цикълът „…Всеки своя пътека си има“ . Неудобният Пеньо Пенев“.
   
  Участие с доклади: (без присъствие)
  Доц. д-р Надежда Александрова:„Димитър Талев, Георги Константинов и Методът”.
  Петър Велчев: „Самотният барабанчик”.
  Иван Есенски–СБП:„Съпротивата на преводната поезия. Стоян Бакърджиев“.
  Елена Драгостинова, Къща музей „Борис Христов“ – София:  „Борис Христов – легенди и автентични извори“.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ве
   Велизар
   0 0
   11:13, 19 апр 2019
   Бъркате кумирите-не Маяковски, а Висоцки!!!

  Хороскоп за 07.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
  07 дек 2019
  Последни новини