21 °C

60 години след смъртта на Пеньо Пенев - социалистически поет ли бе той?

  Днес в зала "Гросето" стартира двудневна национална научна конференция на тема „Талант и власт. Неща премълчавани“, посветена на смъртта на поетът Пеньо Пенев - поетът с ватенката. Тази година се навършват 60 години от самоубииството му

  Животът Пеньо Пенев е изтъкан от премеждия, разочарования и трудности. Страда от хронична депресия, а в последните години от живота си и от алкохолизъм. Негов кумир е Владимир Маяковски. Много факти от живота и смъртта му остават в тайна дълги години, за да се използва неговото име от пропагандата като символ на комунистическата борба.

  Пеньо Пенев се самоубива в нощта на 26 срещу 27 април 1959 г. в хотелска стая №118 на хотел „Москва“ в Димитровград. В нарочно предсмъртно писмо до Началника на Окръжното управление на милицията в града, Пенев снема отговорността за своята смърт от своите близки и познати. Въпреки това, по-късно става ясно, че поетът е силно разочарован от реалността. Самият той в последните години на своя живот тъне в нищета, като няма средства за лечението на своето непризнато дете и продължава от идването си в града да живее в тясна квартира на Жилфонд под наем.

  За своите 29 години има два брака и един син.

  Конференцията бе открита от директора на историческия музей Елена Георгиева с думите "Искам да ви уверя, че в Димитровград духът на Пеньо Пенев и поезията му са живи и поетът има запазено място в сърцата на всички димитровградчани. Пеньо Пенев е от творците за които правенето на поезия не е средство, а съдба."

  Встъпителни думи каза и зам.-кметът Яшо Минков, който привества гостите от цялата страна на научната конференция.

  На конференцият бе поканен и директорът на Националния литературен музей, димитровградчанинът Атанас Капралов, встъпителните му думи за Пеньо Пенев бяха, че той като поет е бил обявен за социалистически, но Пенев не е бил конюнктурен поет, той е бил голям творец и не би могъл да бъде подчинен на властта, създавал е уникално творчество, което е прекрачило границите на епохите.

  Конференцията продължи с българският литературен критик, историк и издател Алберт Нисим Бенбасат, който разказа за връзката си с историята и творчеството на Пеньо Пенев и потвърди развенчаването на митовете, че Пеньо е бил поет, подчинен на статуктвото. Бенбасат разказа за историята на поета през последните му години преди неговата смърт.

  Конференцията се организира от Дом-музей „Пеньо Пенев“, както и от столичния Национален литературен музей, на който е директор Капралов, и от Института за литература към Българската академия на науките. Двудневната конференция продължава днес до 17:30 часа, а утре ще започни от 10:00 часа. Освен Пеньо Пенев, ще се обсъдат и анализират аспекти от творчеството и на други творци, като Иван Динков, Димитър Димов, Стилян Чилингиров, Димитър Талев и др.

  ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
  Сесия на 18 април 2019 г.
  12.00 – 12.05 ч. Елена Георгиева, директор на ИМ-Димитровград: Откриване.
  12.05 –12.10 ч. Иво Димов- кмет на община Димитровград:Приветствие
   12.10 – 12.20 ч. Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей: Въведение
  12.20 – 12.40 ч. Проф.д-р  Алберт Бенбасат:„Атанас Славов и Пеньо Пенев или мимикрията на размразяването.“

  12.40 – 13.00 ч. Национален литературен музей: Презентация „Пеньо Пенев“.

   14.30 – 14.50 ч. Катя Зографова, НЛМ – къща музей „Никола Й. Вапцаров“:„От пролетта на революцията у Вапцаров до социалистическия град на Пеньо Пенев“.
  14.50 – 15.10 ч. Д-р Радка Пенчева, НЛМ – къща музей „Емилиян Станев“: „Забравеният Панчо Михайлов“.
  15.10 – 15.30 ч. Красимира Кацарска, учител от Благоевград:„Домът и пътят.Изповедната поезия на Пеньо Пенев“.
  15.30 – 16.00  Кафе -пауза
  16.00 – 16.20 ч. Никола Иванов:„Иван Динков. Един от поколението“.
  16.20 – 16.40 ч. Д-р Милена Катошева, НЛМ – къща музей „Димитър Димов“:„Писмо до Димитър Димов (за рецепцията на романа „Тютюн” от младиячитател”.
  16.40 – 17.10 ч. Доц. д-р Александра Антонова, БАН :„Стоян Каролев и Минко Николов за Пеньо Пенев“.
   
  Сесия за утрешния ден -19 април 2019 г.
   
  10.00 – 10.20 ч. Д-р Елена Алекова, НЛМ : „Чужда кръв“ на Велин Георгиев. История и след нея“.
  10.20 – 10.40 ч. Румяна Пенчева, НЛМ: „Спомените на Стилиян Чилингиров – литература от чекмеджето“.
  10.40 – 11.00 ч. Надежда Георгиева, Къща музей „Иван Вазов“, гр. Сопот: „За прочита на Вазовото творчество през годините. Находки от музейния фонд“.
  11.00 – 11.20 ч. Йорданка Иванова, РИМ – Пловдив: „ Младежкото бригадирско движение от 1948 и българската интелигенция“.
  12.00 – 12.20 ч. Д-р Йордан Нанчев :„Какво да правим и сега с Пеньо Пенев? Още прочити и интерпретации“.
  12.20 – 12.40 ч. Валя Сотирова, Къща музей „Гео Милев“ –Стара Загора: „Гео Милев. Надбягване с времето“.
  12.40 – 13.00 ч. Милена Минчева, журналист  във „Фрамър“: „Пеньо Пенев и Димитровград. Разколебаване на едно сдвоено митично минало“.
  13.00 – 13.20 ч. Живка Шишкова, Дом музей „Пеньо Пенев“–Димитровград: „Цикълът „…Всеки своя пътека си има“ . Неудобният Пеньо Пенев“.
   
  Участие с доклади: (без присъствие)
  Доц. д-р Надежда Александрова:„Димитър Талев, Георги Константинов и Методът”.
  Петър Велчев: „Самотният барабанчик”.
  Иван Есенски–СБП:„Съпротивата на преводната поезия. Стоян Бакърджиев“.
  Елена Драгостинова, Къща музей „Борис Христов“ – София:  „Борис Христов – легенди и автентични извори“.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ве
   Велизар
   0 0
   11:13, 19 апр 2019
   Бъркате кумирите-не Маяковски, а Висоцки!!!

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини