-2 °C

Научна конференция, посветена на поета Пеньо Пенев, започва в Димитровград

На 18 и 19 април Димитровград ще бъде домакин на национална научна конференция „Талант и власт – неща премълчавани”, посветена на 60-годишнината от смъртта на поета Пеньо Пенев.

Организатори на проявата са Дом-музей "Пеньо Пенев", Община Димитровград, Исторически музей-Димитровград, Националният литературен музей-София и Институтът за литература при БАН. 

Научни доклади и презентации ще представят проф.д-р Алберт Бенбасат, доц. д-р Александра Антонова, доц.д-р Надежда Александрова, и др.

Конференцията ще се състои в зала Гросето в Димитровград.

Програма:

НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

посветена на 60-годишнината от смъртта на Пеньо Пенев

ПРОГРАМА

Сесия на 18 април 2019 г.

11.00 – 12.00 ч. Регистрация на участниците.

12.00 – 12.05 ч. Елена Георгиева, директор на ИМ-Димитровград: Откриване.

12.05 –12.10 ч. Иво Димов, кмет на община Димитровград: Приветствие

12.10 – 12.20 ч. Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей: Въведение

12.20 – 12.40 ч. Проф.д-р Алберт Бенбасат:„Атанас Славов и Пеньо Пенев или мимикрията на размразяването.“

12.40 – 13.00 ч. Национален литературен музей: Презентация „Пеньо Пенев“.

13.00 – 14.30 часа-обедна почивка

14.30 – 14.50 ч. Катя Зографова, НЛМ – къща музей „Никола Й. Вапцаров“: „От пролетта на революцията у Вапцаров до социалистическия град на Пеньо Пенев“.

14.50 – 15.10 ч. Д-р Радка Пенчева, НЛМ – къща музей „Емилиян Станев“: „Забравеният Панчо Михайлов“.

15.10 – 15.30 ч. Красимира Кацарска, учител от Благоевград:„Домът и пътят.Изповедната поезия на Пеньо Пенев“.

15.30 – 16.00 Кафе пауза

16.00 – 16.20 ч. Никола Иванов:„Иван Динков. Един от поколението“.

16.20 – 16.40 ч. Д-р Милена Катошева, НЛМ – къща музей „Димитър Димов“:„Писмо до Димитър Димов (за рецепцията на романа „Тютюн” от младия читател”.

16.40 – 17.10 ч. Доц. д-р Александра Антонова, БАН :„Стоян Каролев и Минко Николов за Пеньо Пенев“.

Сесия на 19 април 2019 г.

10.00 – 10.20 ч. Д-р Елена Алекова, НЛМ : „Чужда кръв“ на Велин Георгиев. История и след нея“.

10.20 – 10.40 ч. Румяна Пенчева, НЛМ: „Спомените на Стилиян Чилингиров – литература от чекмеджето“.

10.40 – 11.00 ч. Надежда Георгиева, Къща музей „Иван Вазов“, гр. Сопот: „За прочита на Вазовото творчество през годините. Находки от музейния фонд“.

11.00 – 11.20 ч. Йорданка Иванова, РИМ – Пловдив: „Младежкото бригадирско движение от 1948 и българската интелигенция“.

11.20 – 12.00 ч. Кафе-пауза

12.00 – 12.20 ч. Д-р Йордан Нанчев: „Какво да правим и сега с Пеньо Пенев? Още прочити и интерпретации“.

12.20 – 12.40 ч. Валя Сотирова, Къща музей „Гео Милев“ –Стара Загора: „Гео Милев. Надбягване с времето“.

12.40 – 13.00 ч. Милена Минчева, журналист във „Фрамър“: „Пеньо Пенев и Димитровград. Разколебаване на едно сдвоено митично минало“.

13.00 – 13.20 ч. Живка Шишкова, Дом музей „Пеньо Пенев“–Димитровград: „Цикълът „…Всеки своя пътека си има“ . Неудобният Пеньо Пенев“.

13.30 ч.–край

Участие с доклади: (без присъствие)

Доц.д-р Надежда Александрова:„Димитър Талев, Георги Константинов и Методът”.

Петър Велчев : „Самотният барабанчик”.

Иван Есенски–СБП:„Съпротивата на преводната поезия. Стоян Бакърджиев“.

Елена Драгостинова, Къща музей „Борис Христов“ – София: „Борис Христов – легенди и автентични извори“.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
24 яну 2020
Последни новини