20 °C

Почетоха паметта на поета Пеньо Пенев - Човек се ражда, за да даде другиму любов.

  Поклонение пред паметника на поета Пеньо Пенев в едноименния парк в Димитровград се състоя днес от 11 часа. На 27 април преди 60 години поетът с ватенка напуска този свят. За да си спомнят за него и неговото творчество, тук дойдоха представители на местната власт- Община и Общински съвет, общественици и граждани.

  Слово за творческия път на поета, свързан завинаги с Димитровград, на гроба му поднесе главният уредник на Дом-музей "Пеньо Пенев" Живка Шишкова. Негови стихове изпълни лауретът на Първата национална младежка литературна конференция "Пеньо Пенев", Добромир Зафиров.

  "Тук на това място зад гърба ми трябваше да има гроб с две плачещи очи, очите на поета. Така го бе видял младият проектант на парка, ландшафтния архитект Петър Кочев, който с фанатична вяра и безпределна упоритост доказа, че и камъкът ражда живот. На най-високото място в месността Габера и в сърцето на самите кариери на града потече вода, която изми сълзите и претвори рая на земята и невъможното стана възможно, избухнаха пътроцветните експлозии на цветята, разтлаха се зелените каролини на храстите, окичиха се с ювелирни корони дърветата, за да покажат цялото растително великолепие на България. Годината бе 1969, преди точно 50 пролети не заплакаха очите на поета, защото вместо гроб, градът му издигна паметник на най-високото в парка, който нарече с неговото име. От двете му страни бликнаха красивите водни каскади на изкуствените езера, по две големи за очи и по 3 по-малки за сълзи", бяха думите на Живка Шишкова.

  След кратък рецитал, присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника на поета.

  По-рано днес, пред паметника на поета своята почит с цветя и бутилка вино са поднесли и дружеството на писателите в Димитровград и синът на Пеньо Пенев, художникът Владимир Пенев.

  ПЕНЬО ПЕНЕВ

  Човек се ражда, за да даде другиму любов.
  Оня, който никому, дори и на куче, не е дал поне капка любов,
  той напразно е дошъл на този свят.
  По-добре ще бъде, ако майка му вместо него е родила камък.
  Такъв човек не познава мъката и щастието, няма да остане в сърцата на хората,
  те няма да го запомнят с добро.
  Такъв човек - по дяволите!


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини