1 °C

Почетоха паметта на поета Пеньо Пенев - Човек се ражда, за да даде другиму любов.

  Поклонение пред паметника на поета Пеньо Пенев в едноименния парк в Димитровград се състоя днес от 11 часа. На 27 април преди 60 години поетът с ватенка напуска този свят. За да си спомнят за него и неговото творчество, тук дойдоха представители на местната власт- Община и Общински съвет, общественици и граждани.

  Слово за творческия път на поета, свързан завинаги с Димитровград, на гроба му поднесе главният уредник на Дом-музей "Пеньо Пенев" Живка Шишкова. Негови стихове изпълни лауретът на Първата национална младежка литературна конференция "Пеньо Пенев", Добромир Зафиров.

  "Тук на това място зад гърба ми трябваше да има гроб с две плачещи очи, очите на поета. Така го бе видял младият проектант на парка, ландшафтния архитект Петър Кочев, който с фанатична вяра и безпределна упоритост доказа, че и камъкът ражда живот. На най-високото място в месността Габера и в сърцето на самите кариери на града потече вода, която изми сълзите и претвори рая на земята и невъможното стана възможно, избухнаха пътроцветните експлозии на цветята, разтлаха се зелените каролини на храстите, окичиха се с ювелирни корони дърветата, за да покажат цялото растително великолепие на България. Годината бе 1969, преди точно 50 пролети не заплакаха очите на поета, защото вместо гроб, градът му издигна паметник на най-високото в парка, който нарече с неговото име. От двете му страни бликнаха красивите водни каскади на изкуствените езера, по две големи за очи и по 3 по-малки за сълзи", бяха думите на Живка Шишкова.

  След кратък рецитал, присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника на поета.

  По-рано днес, пред паметника на поета своята почит с цветя и бутилка вино са поднесли и дружеството на писателите в Димитровград и синът на Пеньо Пенев, художникът Владимир Пенев.

  ПЕНЬО ПЕНЕВ

  Човек се ражда, за да даде другиму любов.
  Оня, който никому, дори и на куче, не е дал поне капка любов,
  той напразно е дошъл на този свят.
  По-добре ще бъде, ако майка му вместо него е родила камък.
  Такъв човек не познава мъката и щастието, няма да остане в сърцата на хората,
  те няма да го запомнят с добро.
  Такъв човек - по дяволите!

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
  17 фев 2020
  Последни новини