С огромни хорà, народна музика и скара-бира празнуваха до манастир „Св. Атанасий“

    На 1-ви май, в село Златна ливада се проведе традиционният фолклорен празник „Гласове и ритми от Тракия“. Той се проведе ден преди честването на Св. Атанасий Велики – 2-ри май, когато е празника на едноименния манастир, заради почивния ден.

    Началото бе от 10: 30 часа на поляните край манастира „Свети Атанасий“, на сцената свириха и пяха самодейни състави от чирпанския регион и прословутия оркестър „Канарите“. На поляната се извиха огромни хора, имаше атракциони за децата, сергии и заведения неиздаващи касови бонове, които бълваха безспир меса на скара и бира. Представители на Община Чирпан събираха такса от 2 лева на автомобил, влизащ в района, а колоната от коли беше от магистралата до селото и манастира.

    Според учени, Чирпанският манастир „Свети Атанасий“ е може би най-стария действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от Александрийския патриарх Атанасий през 344 г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет, Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое, съвременна Стара Загора и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес.

    В своята 1700-годишна история, Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновековието, а според предание Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини