Богатство от отпадъци: учени превръщат замърсяването в нещо полезно

Решаването на екологичните проблеми обикновено означава почистване на бъркотията, която хората са създали. Но учените все повече се интересуват от това да създадат нещо полезно от замърсяването. Те демонстрират няколко начина за превръщане на селскостопанските и промишлени отпадъци в полезни продукти, възстановявайки по този начин почвата, водата и въздуха.

Замърсяване на въздуха

Един от екологичните проблеми, които учените спешно се опитват да решат, са въглеродните емисии, водещи до климатични промени. Изследователите разработват процес, който улавя въглероден диоксид и го превръща в полезни химикали като метанол, който на свой ред може да се използва в горивни клетки, и урея, която би могла да се използва като разтворител в химическата индустрия, азотен тор или млечна киселина, която би могла да се влага в храните като добавка.

Уловеният въглероден диоксид може да се използва и за отглеждане на водорасли, от които след това да се произвежда биогориво.

Замърсяване на водата

Отпадните води съдържат токсини и органични замърсители, които съоръженията за преработка отстраняват преди да достигнат реките и океаните. Изследователите се опитват да отстранят и превърнат тази органична материя в нещо полезно. Фосфорът и азотът са жизненоважни хранителни вещества в почвата. Те се съдържат в отпадните води и биха могли да се върнат на полето като фертилизатори.

Учените планират и микроорганизми да разграждат токсични органични замърсители в отпадните води и да произвеждат електричество от тях. Освен че ще почистват водата, микробните горивни клетки ще превръщат съоръженията за преработка в гигантски батерии за зелена енергия, тъй като активни бактерии ще разграждат органични вещества, освобождавайки електрони за производство на ток.

Замърсяване на почвата

Почвеното замърсяване с тежки метали е особено сложен проблем. Обикновено единственото решение е да се отстрани замърсения слой и да се извози до депо за отпадъци. Дори и тогава, замърсителите могат да проникнат в почвата и подпочвените води, озовавайки се в растенията и селскостопанските култури, които абсорбират вода при растежа си. Един от алтернативните методи включва комбинация от фиторемедиация и биорафинерия.

Биорафинерия означава обработване на биомаса, включително хранителни и растителни отпадъци, за производството на ценни стоки. Фиторемедиацията почиства токсини от околната среда, използвайки растения за извличане на метали от замърсената почва по същия начин, по който бялата роза би абсорбирала червено багрило от оцветена вода, за да отгледа червени цветове.

Китайската папрат поглъща арсен при растежа си и би могла да се използва за почистване на замърсени с арсен райони. Фиторемедиацията ще ни помогне и за извличането на редки елементи и ценни метали от най-замърсените места по света, като китайския град Гуию, превърнал се в депо за електрически отпадъци.

Отглеждайки растения с метални залежи в клетките им, успешно ще отстраним токсичните метали от околната среда. Растителната биомаса ще бъде обработвана, а извлечените метали ще се използват за производството на енергия, гориво или промишлени вещества.

Еко инженерите използват въорбъжението си за почистване на околната среда и добиване на богатство от отпадъци. И тъй като замърсяването се увеличава, ще се наложи за започнем да проявяваме още по-голяма креативност.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини