МВнР облекчава консулските услуги за българите в чужбина

МВнР облекчава консулските услуги за българите в чужбина, съобщава БГНЕС. Продължава инсталирането на ПОС терминали в консулските служби, през които българите в чужбина могат да плащат директно по банков път таксите за извършените услуги. По този начин консулските длъжностни лица имат достъп до електроните регистри на национална база данни „Население" и до националния регистър за актовете по гражданско състояние. Така, удостоверенията за гражданско състояние на български граждани, родени след 2000 г. след първоначална регистрация и ЕГН вече се получават директно от консулското лице за броени минути, което спестява месеци чакане.

Промени има и в издаването на електронните свидетелства за съдимост, за получаването на които гражданите трябваше да чакат с месеци. Сега документът става готов за няколко дни. Намалени са и таксите за заявление и за издаване на временен паспорт, което намали общата цена на услугата със 17 евро. Издаването на такъв временен документ /пасаван/ е една от най-търсените консулски услуги.

Консулските услуги вече се обработват с нова електронна система, която отговаря на стандартите на Шенгенската информационна система и на последните стандарти в консулското обслужване. В момента тече процес на подмяна на хардуер и софтуер в използвания от консулските служби по света модул за обработка на заявления за документи за самоличност, консулски заверки и визи, включително и този на мобилните станции, използвани при провеждането на изнесените консулски дни. Този процес не е завършил за българските консулските служби в Испания. Очаква се до три месеца консулските служби в Испания да могат да използват модернизираните мобилни станции. 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини