Депутатите дадоха още 4 години на джипитата без специалност

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения, които отсрочват закриването на практиките на личните лекари, които все още не са завършили специалност "Обща медицина".

Според досегашната разпоредба практиките им трябваше да бъдат закрити след 3 юни тази година. Лекарите получиха поредна отсрочка обаче, която според депутатите се налага, за да се предотврати закриването на голям брой практики за първична медицинска помощ, особено в ограничените и труднодостъпни райони. Предложението беше прието без дебати и гласове "против" или "въздържал се" и на първо, и на второ четене днес.

Много от общопрактикуващите лекари не успяват да придобият специалност "Обща медицина" в срок, тъй като това налага те да отсъстват от практиката си за времето на обучение, а не могат да намерят заместник. 

Така според новите промени незавършилите до 3 юни тази година ще могат да продължат да осъществяват дейност като индивидуална или групова практика за първична медицинска помощ за срок от 4 години. Тези, които не са започнали обучение до 3 юни, също ще могат да продължат да практикуват за срок от 4 години, при условие, че започнат обучение до 1 година от влизането на закона в сила. 

След изтичане на едногодишния срок регистрацията на тези, които още не са започнали обучение, ще бъде заличена. Изискването за придобиване на специалност "Обща медицина" не се отнася за лекари, които имат призната специалност по вътрешни болести, детски болести или по спешна медицина.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини