Нощта на музеите разбуди Димитровград

    В събота вечер в Димитровград се проведе Нощта на музеите, която бе в деня на Европейската Нощ на музеите. В съботната вечер традиционно се включиха Исторически музей - Димитровград, художествена галерия „Петко Чурчулиев”, дом- музей „Пеньо Пенев и Ретро апартамента, както и Забавно-духовия оркестър.

    Множество хора от Димитровград и гости на града обикаляха богатата програма от културни мероприятия до късна нощ. Вътрешния двор на градската библиотека бе облян от музика и светлини и привлече малки и големи.

    В дом-музей „Пеньо Пенев от 18:00 часа стартира поетична вечер с рецитал на млади димитровградски поети. Вклюиха се актрисата Тони Станчева, която рецитира българска любовна класика, последвана от димитровградски поетеси, като най-младите от тях бяха Кристиана и Виктория от Езиковата гимназия и Микаела и Славея от  природо-математическата гимназия в Димитровград. Поетичната вечер протече в романтична обстановка със запалени свещи и вино за гостите.

    Най-много прояви организира Историческият музей, като програмата бе под надслов „Аз съм Гошко хубавеца”- мъжката суетност в миналото, в която се включиха и Регионален исторически музей – град Търговище, който в изложбената зала бе подредил своя колекция за посетителита.

    В музея имаше бръснар, който се грижеше за добрия вид на постителите, въоръжен с бръснач и други автентични принадлежности от бръснарските салони в миналото. Свой дюкян имаше и шивач на мъжки одежди и аксесоари като папионки, вратовръзки и тиранти. За атракция на посетителите бяха предоставени облекла от миналия век, с които можеха да си направят ретро снимка за спомен.

    В двора на музея публиката забавляваха вокална група „Лотос бял” при Военен клуб - Хасково, малките танцьори от Галаксико и др., а музикалните изпълнения главно бяха на стари градски шлагери, като изпълнителите и танцьорите бяха облечени в типични за епохата облекла.

    Музеят раздаде награди за принос на свои дарители от последната година и разигра томбола с присъстващите гости.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ив
      иван
      3 0
      13:43, 20 май 2019
      Фасадата да е добре и тук.в музея не бях и не мога да говоря. В дом-музей "Пеньо Пенев" дори не станаха уредниците от масата с вино и дребни сладки , да видят защо съм влязъл. Просто някакво местно величие им бе отнело цялото внимание!!!!
    Последни новини