За Бога, братя, гласувайте!

Още днес следобед мнозина българи ще отпрашат за Гърция, където ще прекарат до неделя вечерта.

Празници идат, на юг е по-топло, морето там вече става за къпане. А и няма нищо по-хубаво от това да слушаш вълните вечер с чашка узо в ръка...

Дали обаче много от празнуващите ще се сетят, че в неделя гласуваме на европейски избори? Или пък ще си кажат, че няма смисъл да гласуват и ще се приберат по нощите, когато секциите вече са затворени? Без изобщо да се заинтересуват, че в Гърция ще има разкрити цели 13 секции.

Не би било зле тези хора да се замислят и да осъзнаят, че единствено на ЕС дължат факта, че могат, когато си поискат, да отидат в Гърция, като минават границата само с лична карта. До 2001 г. това ставаше само с визи, а до 1989 г. - само със специално разрешение, като обикновено детето оставаше в България в ролята на гарант, че родителите няма да бъдат подмамени от гнилия империализъм.

Това е само една от причините, поради която си струва да бъде направена една скромна жертва. А именно почивката в Гърция или където и да било да бъде съкратена само с половин ден, за да се гласува.

Струва си, повярвайте. Защото от вашето въздържание ще спечелят предимно тези сили, които не искат отворени граници. Техен успех може да означава при следващата ви почивка в Гърция да висите с часове за проверки. И повече да не искате да стъпите там.

А минавало ли ви е през главата какво значи излизане от ЕС, както искат някои? Първият ефект ще бъде въвеждането на мита и рязък скок на цените на всички стоки, които можете да си представите.

Популистите ви баламосват със сладки приказки. Да, ЕС наистина е прекалено бюрократизиран и немалки суми от данъци биха могли да бъдат използвани за нещо по-полезно и дори спестени.

Само че не се лъжете, че популистите мислят за вашия джоб. Икономиите ще бъдат само за ваша сметка. Единственото, което онези искат, е да ползват привилегии и луксове. Откъде според вас ще вземат пари за целта, ако не от вас?

И ще настъпи още по-голямо пилеене на пари. Като например за пътувания до всички краища на света. А на вас ще обясняват, че трябва да бъдат разширявани контактите по всички точки на планетата.

Проблем с миграцията наистина има. И да, той иде предимно от африканци и мюсюлмани. Но я си помислете само колко хора с такъв произход играят във вашия любим отбор. Пука ли ви какви са, ако носят победи и радост с играта си?

Да, има престъпност сред имиграните. Но и немалко имигранти са просперирали в Европа и днес са уважавани лекари, юристи, депутати, инженери и т.н. А популистите се плашат именно от това. Голяма част от тях нямат и минимален процент от способностите на тези имигранти и, поставени в нормални условия, могат да бъдат не повече от техни прислужници. Затова се опитват да ги изкарат по-малоценни от себе си и от вас.

Плашат ви с джендъри и гейове. Да, има хора с по-различна сексуална ориентация. Но никой не ви принуждава да бъдете като тях. Защо ли жителите на Люксембург избират два пъти за премиер гей, който отгоре на всичко е сключил брак с партньора си? Очевидно не за да правят с него „нананайна“. А Люксембург от доста време насам е страната с най-високи доходи в ЕС. И сексуалната ориентация на премиера никак не е пречка за това постижение.

Да, ЕС има редица недостатъци. Но той е способен да се коригира. Защото е изграден на базата на съвременната европейска демокрация. И се демократизира все повече и повече. В него има място за всякакви хора откъм раса, религия, сексуални предпочитания и т.н.

За съжаление, намират място и популисти, които най-безсрамно ви лъжат. От вас зависи колко значително ще бъде това място. Трябва да вземете решението в неделя.

За Бога, братя, гласувайте!

Трябва само да пожертвате половин ден от почивката си, не повече - независимо къде се намирате. В противен случай няма да имате моралното право да недоволствате, че надеждите ви не са оправдани.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Манго
    1 0
    12:24, 24 май 2019
    Тези, които имат пари да ходят в Гърция, дали не са от тези, дето са на власт в момента? Защото бачкаторите днес са на работа в момента, а и 500-600 лв., които получават едва ли стигат за разходка до Гърция.
Последни новини