Японският танкер в Оманския залив бил повреден от два "летящи обекта"

Два "летящи обекта" повредиха японски танкер в четвъртък в Оманския залив, но няма повреда на товара от метанол, заявява ръководителят на корабната компания, цитиран от "Ройтерс".

Танкерът Kokuka Courageous сега плава към пристанище Хор Факан в ОАЕ, след като екипажът, който бе евакуира след инцидента, се върна на кораба, допълва Ютака Катада от Kokuka Sangyo на пресконференция. Корабът е придружаван от американския флот, обяснява той.

"Екипажът ни каза, че нещо е летяло към кораба и са намерили дупка. Тогава хора от екипажа стават свидетел на втори обект", коментира Катада. По думите му, няма вероятност корабът, превозващ 25 000 тона метанол, да е ударен от торпедо.

Екипажът е видял ирански военен кораб в околностите, допълва той.

Съединените щати обвиниха Иран за нападението на японския танкер и друг танкер, "Фронт Алтаир", който е норвежка собственост. Техеран отрича твърденията.

Японският министър на промишлеността Хирошиге Секо обясни днес, че инцидентите ще бъдат обсъдени на среща на министрите на енергетиката и околната среда на Г-20 през този уикенд.

Секо отказа да коментира американските власти, които обвиняват Иран, заявявайки, че Япония все още разследва инцидента, който се случва, докато японският премиер Шинзо Абе е в Техеран, опитвайки се да намали нарастващото напрежение между САЩ и Иран.

Иранският външен министър определи атаките като подозрителни, като се има предвид времето, той написа в "Туитър", че атаките срещу свързани с Япония танкери са станали по време на приятелски разговори на Абе с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини