Танкер изчезна в Ормузкия проток

Данни от проследяване показват, че петролен танкер, базиран в Обединените арабски емирства (ОАЕ), пътуващ през Ормузкия проток, е навлязъл в ирански води и е спрял да излъчва сигнал за местоположението си преди повече от два дни, засилвайки опасенията за положението му в контекста на засиленото напрежение между Иран и САЩ, съобщава "Асошиейтед прес".

Не е ясно какво се е случило с танкера Riah, плаващ под панамски флаг, късно в събота вечерта.

Последната му известна позиция обаче показвала, че той се е отправил към Иран. По-рано петролни танкери бяха обект на нападение в Персийския залив на фона на кризата с ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили.

Опасенията за танкера Riah идват, докато Иран продължава да работи по ядрената си програма, след като американският президент едностранно изтегли САЩ от споразумението преди повече от година.

Неотдавна Иран увеличи обогатяването на уран над ограниченията в ядреното споразумение, опитвайки се да окаже по-голям натиск върху Европа да предложи по-добри условия и да му позволи да продава суровия си петрол в чужбина.

Заради тези напрежения САЩ изпратиха още хиляди военнослужещи, бомбардировачи Б-52, можещи да носят ядрено оръжие, и модерни изтребители в Близкия изток. Мистериозните атаки срещу петролни танкери и свалянето от Иран на американски разузнавателен безпилотен самолет добавиха към страховете за избухването на въоръжен конфликт.

Дългият 58 метра танкер Riah обикновено пътува от Дубай и Шарджа на западния бряг на ОАЕ, преди да премине през Ормузкия проток и да се насочи към Фуджейра на източния бряг на ОАЕ. Ала нещо се е случило с кораба след 23 часа в събота.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини