САЩ публикуваха "доказателство" за ролята на Иран в атаката срещу танкерите (видео)

Видеозапис, който според американските военни доказва отговорността на Иран за вчерашните нападения срещу два петролни танкера в Оманския залив, бе публикуван от въоръжените сили на САЩ. Записът е в лоша резолюция и според американските специалисти показва, че малка иранска лодка се доближава до един от двата танкера и премахва предмет от корпуса му (според САЩ - мина). Плавателният съд, извършил тези действия, е бил на Революционната гвардия на Иран, сочи публикуваното тази нощ (късно вчера по вашингтонско време) изявление.

Великобритания обяви, че засега приема позицията на САЩ, че Иран е отговорен, и предупреди страната, че подобни действия са изключително неразумни. Зад такава позиция застана и саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр. Пред Си Ен Ен той каза: "Нямаме причина да не сме съгласни с държавния секретар... Иран и преди е правил това."

Япония е сдържана в реакцията на инцидентите. Те ще бъдат обсъдени на среща на министрите на енергетиката и околната среда на Г-20 през този уикенд, заяви японският министър на промишлеността Хирошиге Секо. Той отказа да коментира американските власти, които обвиняват Иран. Япония все още разследва инцидента, който се случва, докато японският премиер Шинзо Абе е в Техеран в опит да намали нарастващото напрежение между САЩ и Иран.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини призова да се избегнат всякакви провокации в района на Оманския залив, предаде "Франс прес" след изявлението на говорителката на Могерини - Мая Коциянчич. ЕС събира информация за този инцидент, допълва Коциянчич.

Френското външно министерство призова за сдържаност и деескалация на напрежението в региона на Оманския залив и припомни, че Франция защитава принципа на свобода на корабоплаването.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че атаките са много обезпокояващи и има риск да доведат до ескалация на напрежението в региона, предаде "Ройтерс".

По-премерени бяха и реакциите на други правителства. Според руския заместник външен министър Сергей Рябков инцидентът в Оманския залив отразява крайно изострената ситуация в региона, предаде ТАСС. Той обаче призова да не се правят прибързани изводи за случилото се и каза, че инцидентът не трябва да се използва за антиирански настроения.

Катар призова за международно разследване на извършените вчера нападения и за деескалация на напрежението в региона, предаде "Ройтерс". В изявление на външното министерство се осъждат разрушителните прояви, "независимо кой стои зад тях" и се отправя предупреждение към извършителите да не правят опасни експерименти със сигурността на Персийския залив и целия регион.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ее
    ее
    0 0
    13:36, 17 юни 2019
    Краварите правят пак номера като във Виетнам и 11 септември.
    Най -елементарното е кой има сметка от проблема. Фащ. Защо. За да спре износа на петрол от Иран .
    Защо- Защото са гадняри по рождение.
Последни новини