Няма македонска нация преди 1944 г., отсече Джамбазки

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев загива 40 г. по-рано, когато по думите му не съществува понятието македонска нация.

Това заяви пред bTV евродепутатът Ангел Джамбазки във връзка с отказа на македонците да признаят Гоце Делчев за българин.

"Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята", категоричен е Джамбазки.

Македонският историк проф. Драги Георгиев, ръководител на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на Договора за добросъседство, предупреди, че ако България настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос.

Но Джамбазки категорично отхвърли позицията на проф. Драги Георгиев, като се аргументира, че Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин.

"Гоце Делчев пише писма на ръка, в които се нарича българин. След като е бил български офицер, български кадет, български учител, братята му са били в български чети и са загинали в български битки - кой тогава е проф. Драги Георгиев, за да променя историята", отвърна той.

По думите му до 1944 г. произходът, характерът и самосъзнанието на населението във Вардарска Македония е българско, а след това под натиска на Коминтерна и с предателството на част от функционерите в София започва формирането на политическата македонска нация.

Джамбазки смята, че не е проблем някои хора да се самоопределят като македонци, но в момента в Северна Македония има огромна общност от българи по самосъзнание, а техните прави и интереси могат да бъдат защитени само от ВМРО и докато партията участва в политическия живот.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Джамбазки ти като говориш такива работи питал ли си какво мисли по въпроса кака ти Екатерина Захариева - шикерова Не с впускай в солови акции

Още новини

Последни новини