19 °C

Прокопиев: В страната има частна прокуратура

"Това е поредната системна репресия и тормоз от страна на прокуратурата, която използва най-разнообразни и привидно законови средства, за да ме сплаши". Така коментира пред bTV предприемачът Иво Прокопиев обиска на държавното обвинение в офисите му в София от преди седмица.

Той заяви, че по време на акцията не е бил на мястото, тъй като е имал пътуване извън страната. Прокопиев определи като "циркаджийско" искането да бъдат предоставени документи за придобиването на предприятието "Каолин" от "Алфа финанс Холдинг" от 2000-2001 г. Според него искането по толкова показен начин на документи отпреди толкова години означавало, че нещо не е съвсем наред.

Бизнесменът посочи, че освен че "Каолин" е било регулирано дружество като концесионер, през по-голямата част от този период е било и публична компания, която е била интензивно проверявана и от данъчните власти, и от КФН. По тази причина според него въпросната акция е напълно безплодна и ненужна драматизация.

Търси се репутационна публична атака, категоричен бе Прокопиев. Той изтъкна, че заедно с прокуратурата на мястото са дошли и "определени жълти медии под контрола на ДПС и Делян Пеевски".

Запитан дали към момента е обвиняем, Прокопиев потвърди, че в момента е подсъдим за пране на пари. Той посочи, че когато предното дело за EVN е било прекратено, по спешност му е било повдигнато ново обвинение, а именно, че Управителния съвет на "Алфа финанс Холдинг" е трябвало да знае, че "Каолин" е придобит незаконно и затова сделката за продажба на Фондовата борса представлява пране на пари. Според бизнесмена обаче подобно обвинение е нелепо, тъй като съдът на три инстанции - включително и ВКС - е постановил, че при придобиването на предприятието няма извършени незаконни действия.

Това е сделка с голям международен инвеститор - няма как при такъв тип транзакция да има нещо нередно, обясни той.

По отношение на обвиненията на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев Прокопиев заяви, че заради хората, които оглавяват въпросните институции, те са загубили репутацията си и са "морални развалини". Каквото казват, обществото трябва да го чете по точно обратния начин, посочи той.

Предприемачът бе категоричен, че на прокуратурата не й харесва идеята, че може да има свободно предприемачество у нас при корупционния модел, който владее в момента. По тази причина тя се опитвала да докаже, че успех извън обществените поръчки не е възможен в България. Всеки, който се опитвал да играе по други правила, щял да бъде демонстративно наказан.

Според Прокопиев случващото се в момента в страната е зловещо, защото имало частна прокуратура, управлявана от частни интереси. Зад фасадата на една либерална демокрация България е вече една приватизирана държава, посочи той.

Запитан каква част от сметките и имотите му в момента са запорирани, бизнесменът обясни, че от 2017 г. под запор са акции в част от дружествата с негово участие. Все още обаче КПКОНПИ не била предприела нищо, за да започне съдебните действия въпреки големия медиен шум преди години.

Аз мога да се защитя само в съда, а КПКОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото знае че няма никакви аргументи, обясни Прокопиев.

Той съобщи и че в момента води дело в Страсбург за незаконните действия на Антикорупцията. Не било важно обаче обезщетението, а моралната победа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини