Прокопиев: В страната има частна прокуратура

"Това е поредната системна репресия и тормоз от страна на прокуратурата, която използва най-разнообразни и привидно законови средства, за да ме сплаши". Така коментира пред bTV предприемачът Иво Прокопиев обиска на държавното обвинение в офисите му в София от преди седмица.

Той заяви, че по време на акцията не е бил на мястото, тъй като е имал пътуване извън страната. Прокопиев определи като "циркаджийско" искането да бъдат предоставени документи за придобиването на предприятието "Каолин" от "Алфа финанс Холдинг" от 2000-2001 г. Според него искането по толкова показен начин на документи отпреди толкова години означавало, че нещо не е съвсем наред.

Бизнесменът посочи, че освен че "Каолин" е било регулирано дружество като концесионер, през по-голямата част от този период е било и публична компания, която е била интензивно проверявана и от данъчните власти, и от КФН. По тази причина според него въпросната акция е напълно безплодна и ненужна драматизация.

Търси се репутационна публична атака, категоричен бе Прокопиев. Той изтъкна, че заедно с прокуратурата на мястото са дошли и "определени жълти медии под контрола на ДПС и Делян Пеевски".

Запитан дали към момента е обвиняем, Прокопиев потвърди, че в момента е подсъдим за пране на пари. Той посочи, че когато предното дело за EVN е било прекратено, по спешност му е било повдигнато ново обвинение, а именно, че Управителния съвет на "Алфа финанс Холдинг" е трябвало да знае, че "Каолин" е придобит незаконно и затова сделката за продажба на Фондовата борса представлява пране на пари. Според бизнесмена обаче подобно обвинение е нелепо, тъй като съдът на три инстанции - включително и ВКС - е постановил, че при придобиването на предприятието няма извършени незаконни действия.

Това е сделка с голям международен инвеститор - няма как при такъв тип транзакция да има нещо нередно, обясни той.

По отношение на обвиненията на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев Прокопиев заяви, че заради хората, които оглавяват въпросните институции, те са загубили репутацията си и са "морални развалини". Каквото казват, обществото трябва да го чете по точно обратния начин, посочи той.

Предприемачът бе категоричен, че на прокуратурата не й харесва идеята, че може да има свободно предприемачество у нас при корупционния модел, който владее в момента. По тази причина тя се опитвала да докаже, че успех извън обществените поръчки не е възможен в България. Всеки, който се опитвал да играе по други правила, щял да бъде демонстративно наказан.

Според Прокопиев случващото се в момента в страната е зловещо, защото имало частна прокуратура, управлявана от частни интереси. Зад фасадата на една либерална демокрация България е вече една приватизирана държава, посочи той.

Запитан каква част от сметките и имотите му в момента са запорирани, бизнесменът обясни, че от 2017 г. под запор са акции в част от дружествата с негово участие. Все още обаче КПКОНПИ не била предприела нищо, за да започне съдебните действия въпреки големия медиен шум преди години.

Аз мога да се защитя само в съда, а КПКОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото знае че няма никакви аргументи, обясни Прокопиев.

Той съобщи и че в момента води дело в Страсбург за незаконните действия на Антикорупцията. Не било важно обаче обезщетението, а моралната победа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини