8 °C

Мълнии убиват хора и в България - как да се предпазим

Вчера на 17-ти юни бе последната жертва до момента на мълния в България, която е поразила 20-годишен младеж и кучето му в столицата, по време на разразилата се следобедна буря. На място веднага е извикан екип на Спешна помощ. Момчето е откарано към „Пирогов”, но е починало непосредствено преди бъде вкарано в противошокова зала. Кучето на младежа също не е оцеляло след удара от мълнията.

Свидетели сме как през последните години климатът в нашите ширини видимо се променя. Наблюдаваме смерчове, проливни дъждове, почти тропически бури. Статистиката все по-често показва цифри за пожари, причинени от мълнии, за пострадали или загинали по време на гръмотевична буря хора, животни, пожари. 

В природата мълнии се получават в мощните купесто-дъждовни облаци. Според експертите, облакът може да се разпознае по цвета - тъмен, почти черен на цвят. Ако видите такъв, значи ще има гръмотевици.

Мълнията представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята. Натрупва се електричество между двата обекта. Те се зареждат статично единият с положителен, другият с отрицателен заряд.

След като между двата обекта се създаде достатъчно силно поле, то създава електричен пробив във въздуха и така протича заряда.

По света се  образуват около 10 милиона мълнии всеки ден - това прави над 100 в секунда. Енергията на една мълния може да бъде повече от 100 kW, а температурата й достига до 30 000 градуса по целзий. Електрическият потенциал между облака и земята по време на природното явление може да надвиши 100 000 000 волта.

За да се предпазим от гръмотевична буря първо трябва да определим на какво разстояние е от нас, за да знаем дали да търсим защита от нея. Разстоянеито, на което падат мълниите можем да определим, като изброяваме секундите между светкавицата и гърма. Използвайте правилото “30-30” - пребройте преминалите секунди след като видите светкавица и чуете гръм. Ако го чуете, преди да сте преброили до десет, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да потърсите безопасно място до преминаването на бурята. За да се уверите, че бурята е преминала, след последния чут гръм, изчакайте 30 минути и ако не чувате повече гръмотевици през това време, можете да излезете от безопасното място и да продължите със задачата, която изпълнявате.

Какво да НЕ правим по време граъмотевична буря:

Ако сте на открито, не се крийте под самотни дървета, не се движете бързо, не тичайта, не вдигайте ръце на горе, не стойте до метални съоръжения, не оставайте във водата ако сте на плаж, на открито не говорете по мобилен телефон, не се качвайте в открити превозни средства. Не дръжте в ръка дълги метални предмети като въдици, стативи, стикове за голф, да играете с хвърчило или моделирани самолети с кабелна връзка; избягвайте разходките с кон; да плувате; да оставате в група. Избягвайте върховете на хълмовете, не стойте на покриви на сградите, откритите пространства, паркинги и места, обградени с тел, кули и изолирани дървета.

Как во да правим по време граъмотевична буря:

Ако сте навън, потърсете подслон: кола, автобус или друго превозно средство с таван; жилища или сгради, които са с мълниезащитна система и затворени прозорци; подземни помещения, като метро или друг тунел; големи сгради с метални конструкции; в дълбоки долове или тесни планински проходи.
Малките структури (магазини, колиби или хамбари), откритите превозни средства и дърветата не предоставят защита.
Ако се криете под дърво, не лягайте на земята, не стойте прави, правилна стойка на човешкото тяло за да не стане проводник на мълнията е като се присвият коленете към гръдния кош, да се оттървете от всички метални предмети по вас, дори колани с метални катарами, изключете мобилния си телефон, електромагнитното му лъчение привнилича мълниите, ако се крието под дърво стойте на разстояние най-малко един метър от дънера му, ако то бъде поразено от мълния, електричеството ще протече към земята през корените му.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
28 яну 2020
Последни новини