6 °C

ОбС даде зелена светлина за дългосрочен общински кредит за близо милион лева, който предизвика дебати

Изображение 1 от 4

  На днешното заседание на ОбС – Димитровград, общинарите единодушно с 28 гласа „ЗА“ и 2 гласа „Въздържал се“ приеха решение за поемане на дългoсрочен заем от община Димитровград. Решението бе в 2 точки от дневния ред за два отделни обекта, които да бъдат ремонтирани, това са общински театър „Апостол Карамитев“ и културен дом „Химик“ /бившето кино Медеа/.

  Двете сгради ще бъдат ремонтирани по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНТЕГРИРАНИ ПЛАНОВЕ ЗА ГРАДСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ 2014-2020“, като съучастието на общината ще бъде 15% от стойността на инвестицията. За да осигурим средствата за съфинансиране, общината ще изтегли кредит до 926 051 лева, като до 368 186 лева са за ремонта на театъра, а до 557 865 лева ще са средствата за културен дом „Химик“.

  Цялата сума, предвидена за ремонт на общинския театър е 2 454 455 лева, като 85% от тях са безвъзмезно финансиране и 15% със средства на общината. Културен дом „Химик“ ще бъде ремонтиран за до 3 719 102 лева, като съотношението на средствата е същото 85/15 %. Общата стойност на инвестициите е до 6 173 557 лева, като община Димитровград ще вложи сума близо 1 милион лева от кредит, който ще бъде изтеглен за срок до 8 години и половина.

  Въпреки единодушното решение на ОбС за поемане на заема, преди гласуването се получи диспут в залата.  Мартин Колев от коалиция „Да за Димитровград“ запита кмета Иво Димов от къде общинските съветници могат да видят работния проект за ремонтите на двете сгради, защо нямат информация как са изчислени крайните суми. Кметът Димов отговори, че общинска администрация няма законовото изискване да предоставя работните проекти на общинските съветници, но ако г-н Колев много държи може да иде в кабинета на градоначалника и там да му бъде предоставен за разглеждане.

  Кметът продължи с това, че проекта е много сложен и с цялото си уважение към Колев, той едва ли ще има компетенцията да го разбере, ако желае може да заведе компетентни лица, които да го разгледат и да имат възможност да го разберат. Димов продължи, че проектите са за пълна реконструкция и модернизация на 2-те сгради и са одобрени от управляващият орган без забележки. Председателят на местния парламент Гергана Кръстева каза, че е имало обществено обсъждане на проектите и на него са дошли не повече от 7 души.

   Стефан Димитров допълни, че за съжаление обществото на града абсолютно неглижира тези проекти и не проявявя интерес и двамата излязоха на позиция, че това е проблем и че обществото трябва да бъде активно и да се информира. Иво Димов се изказа по темата, че общественото обсъждане е за всички заинтересовани лица и това, че обществото не проявява интерес е защото и общинските съветници не дават добър пример със своето отсъствие от обсъжданията.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
  19 яну 2020
  Последни новини