Българка с рекорд в 'Гинес': Смиляна Захариева е човекът с най-мощния глас на планетата

Българската народна певица Смиляна Захариева бе вписана в Книгата на рекордите "Гинес" като човека с най-силния глас на планетата.

Пловдивчанката получи сертификат от "Гинес" на 18 юни 2019 г., след като на 27 септември 2018 г. изпълнява "Излел е Дельо хайдутин" при специални условия и спазването на всички указания и изисквания. С постижението си тя измества досегашния рекордьор Ник Стефънсън от 123,8 децибела.

Уредите отчитат 113,8 децибела при положение, че микрофонът е отдалечен на 2,5 метра. Според формулата за изчисляване на загуби в далечината всеки половин метър отдалечаване намалява силата на гласа с 6 децибела, т.е. при отстояние 2,5 метра реално силата на звука е 143,8 децибела. Допълнително намаляване вероятно има и заради ръста ѝ от 164 см. и височината, на която е поставен микрофонът.

Когато получава сертификата, се разплаква. А днес казва, че "най-хубавото е, че Родопите още веднъж полетяха".

Смиляна е от Пловдив, завършила е музикалното училище в Широка Лъка, а след това - Музикалната академия. Избират я в „Големите български гласове" под диригентската палка на Здравко Михайлов и тръгва на турнета по света.

"И чужденци, и българи настръхваха и се стичаха сълзи" - това изненадва Смиляна, но и малко по малко я отвежда към мисълта за опит за рекорд.

За опита от „Гинес“ поставили условие певицата да не впръсква нищо в гърлото си преди изпълнението и затова тя не пила и вода, за да не го компрометира. Поискали и специален децибелометър. В България имало един-единствен, който открила в Пловдив. Имало условия за залата, да не впръсква нищо в гърлото си. Презастраховала се - не пила дори вода. До последно пазела в тайна деня на опита си, за да могат с екипа ѝ да се съсредоточат върху поставените цели и изисквания. Спазили всички. Днес рекордът е факт.

А как звучи гласът на Смиляна? Ето едно от изумителните ѝ изпълнения:

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини