Готов за стрелба 500-годишен кораб на дъното на Балтийско море (видео)

Потъналият кораб от времето на Христофор Колумб е изненадващо добре запазен. Той е открит от морски археолози в Балтийско море.

Екип от учени с помощта на подводни роботи, изследва кораба, открит от шведски изследователи със сонар още през 2009 година. Археологическото проучване е ръководено от д-р Родриго Пачеко-Руис, морския археолог на ММТ и експерт по морската археология в сътрудничество с Deep Sea Productions, Института за морска археология към университета Södertörn (МАРИС) и Центъра за морска археология (CMA) Университет в Саутхемптън, където е сътрудник по морска археология.

Въпреки "вехтия вид" на находката, корпусът, мачтите, дървената лебедка, трюмовата помпа и част от декорираната кърма са запазени на кораба от 15 - началото на 16 век.

На главната палуба е открита лодка, която е била използвана за транспортиране на екипажа от кораба до сушата и обратно. На кораба са запазени въртящи се оръдия, две от които така и останали в позиция за стрелба.

"Този ​​кораб от времето на Христофор Колумб и Леонардо да Винчи забележително запазен след петстотин години на дъното на морето“, коментира морският археолог Родриго Пачеко-Руис.

Корабът е добре запазен благодарение на студената вода и ниската соленост на Балтийско море, допълва той.

През 2016 и 2017 г. ММТ участва в откриването и археологическите проучвания на повече от 65 перфектно запазени корабокрушения в Черно море, някои от които датират от османския, византийския и гръцкия периоди и са на дълбочина над 2000 м.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини