6 °C

До местните избори остават по-малко от 3 месеца, кои ли ще са кандидатите в Димитровград?

До местните избори, които ще се проведат на 27-ми октомври тази година, остават малко по-малко от 3 месеца.

Към днешна дата в Община Димитровград няма политическа партия или личност, която да е обявила официално своята кандидатура за кмет на община Димитровград, а нямаме и информация да има такава неофициално. Няма обявени кандидати и за втория град в общината, Меричлери, или за някое от селата в димитровградско, в които кметските постове ще бъдат избираеми.

Колкото по-малко време остава до изборите, толкова по-трудно ще се ориентират гласоподавателите, какъв мотивиран избор да направят за кмет на Община, населено място и общински съветници. Местните избори са едни от най-важните за хората, защото те определят пряко качеството на живот на човека, посредством действията или бездействията на кмета на общината, града или селото и те заслужават време, в което да могат да притеглят на собствените си кантари, кандидатурите за градоначалник.

За да могат гражданите на общината да направят своя избор, би било добре да им се предостави достатъчно време и възможност да опознаят всички кандидати, тeзи които са добре познати на обществото, а и тези които са по-малко познати. Да се осигури възможност на гласоподавятелите в общината да се запознаят какви са нагласите, плановете за развитие и подобряване живота в общината на кандидатите, както и с програмите на бъдещите управници. Местните избори в повечето случаи са за личност, а не за полотическа партия и това налага възможност за опознаване на кандидата.

На предходните местни избори през 2015-та година, избирателната активност бе около 55%, което означава, че всеки втори гражданин, имащ право на глас не е отишъл до урните. Причините за това са много, но едната от тях е липсата на желание да бъде подкрепен който и да е кандидат, поради ниска информираност и неангажираност. Това би могло да се промени, ако се даде достатъчно време на имащите право на глас, да опознаят кандидата и да повярват в неговите намерения и планове.

На предните местни избори кандидатите за кметския стол бяха 7 на брой. Пусналите бюлетини за кмет на общината бяха около 26 700 души, сгрешените и недействителни гласа около 1300, а резултатите на кандидатите бяха следните:

  – Иво Тенев Димов от ПП ГЕРБ, с 14 945 гласа или 58.66% от гласовете

 – Стефан Димитров Димитров от Коалиция: „ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД“ е получил 7 098 гласа / 27.86% от гласувалите

 – Тодор Митев Тодоров от БСП, с 1 607 гласа или 6.31% от гласовете 

 –  Юлиян Красинов Семерджиев от БДЦ, получил 915 гласа / 13.59% от гласувалите

  – Пламен Панайотов Пасков от ПП АТАКА, получил 394 гласа / 1.55% от гласувалите

  – Господин Дойчев Господинов от НФСБ, с 326 гласа / 1.28% от гласувалите

  – Данчо Жеков Данев от НАРОДЕН СЪЮЗ с 191 гласа или 0.75% от гласувалите

В социалните мрежи от тази седмица се разпространява отворено писмо, с което граждани призовават кмета Иво Димов да се кандидатира за 3-ти пореден мандат. В писмото са изложени аргументите на апелиращите към кмета, където описват неговите заслуги и нещата, които е направил за града през 8-те години на своето управление, но градоначалникът все още не е обявил публично своята позиция и дали ще се кандидатира за следващ мандат.

Не е маловажно и вземането на решение и за коя група или независим кандидат за предствители в общинския съвет ще се гласува. Там броят на хората, които трябва да се опознаят и да се изгради мнение за тях, са средно по 20 души в листа, което прави избора още по-труден, ако няма достъпност и време за опознаване на кандидатите.

Официално предизборната кампания започва 1 месец преди деня за избор, като в този месец жителите на общината биват облъчени от информация за различните кандидати, които искат да привлекат техния глас. Организират се множество събития и срещи, но тези 4 седмици едва ли са достатъчни за един градивен диалог между кандидати и гласоподаватели. Диалог, в който кандидатите да се вслушат в нуждите и желанията на хората, от какво имат нужда и какво желаят от следващите управници. Кандидатите от своя страна да анализират желанията на гласоподавателите и да направят план за какво да работят в бъдеще в интерес на обществото.

Европейският пример от президенстските избори показва, че кандидатите за поста излизат пред обществото много по-рано, в сравнение с българските политици. Паралелите са с държави от Европа, в които системата е съизмерима с тази в България. Примери за президентски избори от последните години в други страни от Европа сочат, че средно 6 (шест) месеца преди самия вот се обявяват кандидатите:

  – За президентски избори в Португалия, първите кандидати са обявени 10 месеца предварително

  – Австрия, първите кандидати са обявени 5 месеца предварително

  – В Полша, първите кандидати са обявени 4 месеца предварително

  – Хърватия 7 месеца предварително

  – В Румъния, първите кандидати са обявени 5 месеца предварително

  – Франция, първите кандидати са обявени 12 месеца предварително

  – За президентски избори в Австрия, първите кандидати са обявени 5 месеца предварително

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Ti
  Titi
  6 0
  23:51, 31 юли 2019

  Ние гласоподавате не трябва да мислим и да разсъждаваме, всичко е до кръгове на влияние и нареждане за номера на бюлетината и толкоз. Разчита се само твърдия електорат и не трябва останалите 50 процента да си дават гласа за да не объркат сметките!

 • 2
  Ни
  Никола
  4 -13
  10:36, 1 авг 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 3
  Кр
  красю от сот.
  12 -2
  11:34, 1 авг 2019
  коле ти сериозно ли бе.
 • 4
  Ол
  Олег
  15 -3
  11:36, 1 авг 2019
  Иво Димов е толкова "успешен", колкото е "успешна" партията МУ, която "управлява" България! Колко да е успешен, когато предстои да бъдат избити прасетата на хората в Димитровградско, когато гробището е пълно с хора ненавършили 70 години, а много от тях и под 65 години! Колко да е успешен, когато с лека ръка отхвърли предложението, заедно с Беливанов да създадат обща фирма между Хасково и Димитровград, която да поеме обслужването на линията Хасково-Димитровград и то с евросредства фирмата да изгради тролейбусно трасе между ддвата града! Уговоирх им и финансиране от МРРБ с пари от "Регино в растеж", ако бяха подели инициативата! Ако бяха готови дори частично сега щяха да получат финансьиране и по ОПОС 2014-2020 с десетина милиона! Обаче не!
  Седете си топнати в успеха докато града се изпразни от смисъл и съдържание!
 • 5
  Ни
  Нина
  5 -12
  14:47, 1 авг 2019
  Абе хора огледайте се, последните години града се... Виж коментара
  • Ол
   Олег
   5 -3
   17:50, 1 авг 2019
   Нина, ти ходила ли си в друг град?!
   Първо може да искаш НОРМАЛНО здравеопазване, нормален транспорт (ако не градски, то до Хасково), можеш да искаш нормална заплата , което ще стане с избор на работни места, можеш да искаш и бъдеще за децата, за да не бягат от града!
   В момента имаш една от придобивките - места на поносими цени в новите гробища!
  • Ол
   Олег
   4 -3
   17:52, 1 авг 2019
   В парк Пеньо Пенев не щеш ли да са пълни всички езера, да има адекватен транспорт до там? Не щеш ли да е пълно с фирми, които да се конкурират за работа и за заплати!
   Да си забелязала някакъв наплив към ДИмитровград от желаещи да работят в него и да живеят?!
 • 6
  Ни
  Нина
  4 -5
  19:06, 1 авг 2019

  Не използвам градски транспорт и в нашия малък град няма особенна нужда от него, на всякъде можеш да стигнеш за максимум 20-30 мин ходене пеш. Има хора които идват в града и съдя по апартаментите които съм дала под наем. Има кункоренция на пазара на труда, защото има свободни работни места. Децата бягат към големите градове заради висшето си образование и ное няма как да се конкурираме с тях, а и не е нужно. Града е спокойно и хубаво място за живеене!

  • Ол
   Олег
   5 -3
   19:51, 1 авг 2019
   С тези критерии направихте Димитровград градче! Е стой си там с добро и се радвай на живота!
 • 7
  Йо
  йокин
  0 -3
  17:50, 2 авг 2019
  Начи,града е празен,щото,нема,тролейбуси.Ти да видиш.
  • Ол
   Олег
   1 0
   11:39, 5 авг 2019
   Ти да видиш града е празен щото не става за млади хора!
   Тролейбусите са просто един вид удобство за връзка с Хасково! Добре, че са умните като тебе да дойдат да кажат колко си е супер Димитровград! Прекрасно е! Превъзходно! Чирпан е още по-хубав, а Опан прекрасен!

Хороскоп за 11.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
11 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
11 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
11 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
11 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
11 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
11 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
11 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
11 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
11 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
11 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
11 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
11 дек 2019
Последни новини