Учени разплитат мистерията на Арменския Стоунхендж

    Два изследователски института решиха да оставят разногласията си относно т. нар. Арменски Стоунхендж настрана, за да решат мистерията веднъж завинаги.

    За състоящия се от 223 камъка, Зорац Карер се смята че предхожда британския Стоунхендж с 2 500 години, но целта му отдавна е повод за разногласия.

    Макар някои археолози да смятат, че праисторическият обект е бил използван като астрономическа обсерватория, други са на мнение, че е бил най-обкновено селище.

    Членове на неправителствената организация Bnorran Historic-Cultural и Арменския институт по археология подписаха споразумение за сътрудничество преди дни, за да бъдат разгадани мистериите на Зорац Карер, разположен близо до Сисиан в арменската провинция Сюник.

    За част от изследователите архиологическия обект, за който се смята че е на 7 500 години, представлява първата позната ни обсерватория.

    “Смятаме че Зорац Карер – съставен от над 200 камъка, от които 80 имат дупки, е древна астрономическа обсерватория”, казва един от тях.

    Идеята е отчасти базирана на работата на физика Парис Херуни, според когото древният комплекс датира от около 5 500 година пр.н.е.

    Част от камъните, казва той, са били умишлено разположени така, че да са подравнени с Денеб – най-ярката звезда в съзвездието Лебед, а също с позициите на слънцето и луната през определени периоди от годината.

    Други обаче смятат, че Зорац Карер е просто селище със статут на мавзолей.

    Според тази теория, камъните представляват структурните останки от градските стени. Тя е споделяна от изследователи от Института по археология и етнография в Армения.

    До момента около Зорац Карер не е откриван нито един астрономически инструмент. Освен това дупките в камъните – които често се смятат за доказателство за наличието на астрономическа осберватория – в този случай се намират в долната част на базалтовите скали и дори не сочат към звездите.

    За момента двете научни групи са се съгласили да преустановят временно разкопките.

    Изследванията ще бъдат подновени след провеждане на семинар с участието на учени от различни дисциплини, включително археолози, астрономи и етнографи, които трябва да изготвят план за бъдещето на древния обект.

    Източник: dailymail.co.uk

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини