9 °C

Трябва ли и органите на реда да спазват законите?

Изображение 1 от 4

  Получихме снимки от днешния следобед на автомобил на жандармерията, паркиран след знак, забраняващ спирането и паркирането, в час пик на движението в Димитровград.

  Видно от кадрите, служителите на жандармерията са се отбили за ободряващо кафе и вода от специализирано магазинче, намиращо се на кръстовището на ул. Иван Вазов и бул. Димитър Благоев, във времето с най-натоварен трафик по улиците на града - към 17:30 часа.

  С паркирането си пред входа на търговския обект бива предизвикано задръстване по ул. Иван Вазов, защото автомобилите, които искат да се влеят в главния булевард, не могат да се престроят за завой на ляво, защото началото на платното е заето от автомобила на жандармерията в един от пиковите часове на движението в града.

  Опашката от автомобили запушва и подстъпа към улицата, водеща към зеленчуковия пазар, където също се насъбират чакащи автомобили да се влеят в улица "Иван Вазов", но са възпрепятствани, защото в този момент е използваемо само платното за завой на ляво, а там много бавно се движи опашката, заради интензивното движение по булеварда.

  За това кръстовище сме писали не веднъж, че там редовно се спират и паркират автомобили на забранени с основание места. Два от автомобилите в колоната са щели да направят лек сблъсък, заради опит на кола от лявото платно да се пререди в дясното, за да избегне бавно придвижващата се колона, а там друг автомобил вече бил подминал създаденото препятствие от колата на жандармерията и вече се бил наместил в платното за завиване на дясно.

  Тъй като от снимката с паркирания автомобил на МВР не се вижда знака, който забранява престой и пакиране след себе си  , сме добавили и архивна снимка на същото място, на която ясно се вижда забранителния знак.

  Въпреки специалния статут на автомобилите на МВР, които са с особен режим на движение, този статут се получава, само ако е с включена звукова или светлинна сигнализация, а в този случай това не е направено.

  В наредбата за автомобили със специален статут пише: Специалният режим на движение на моторните превозни средства се използва само при служебна необходимост и във връзка с изпълнението на задачи, произтичащи от спецификата на дейността. Като покупката на кафе и вода за сметка на създаване на задръстване и предпоставки за ПТП едва ли се квалифицира като "служебна необходимост"

  Чл. 3. (1) от наредбата за автомобили със специален статут пише: Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

  Вие, на които е служебно задължение и морален дълг да съблюдавате за спазването на законите и да налагате законност, арогантно газите закона в буквален и преносен смисъл

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/12/13/helpbook-signal-policai-narushavat-zakona-v-bus-lentata.396424
   

  При тези условия автомобилът на жандармерията може да премине със специален режим на движение и тогава може да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, като през това време той трябва да подава поне само син или червен светлинен сигнал.

  лужебно задължение и морален дълг да съблюдавате за спазването на законите и да налагате законност, арогантно газите закона в буквален и преносен смисъл

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/12/13/helpbook-signal-policai-narushavat-zakona-v-bus-lentata.396424
   

  Все пак служебно задължение и морален дълг на органите на реда е да съблюдават за спазването на законите и налагането на законност в обществото. В този случай се вижда как самите те нарушават правилата, с което подкопават уважението на гражданите към служителите на реда, на които всички ние разчитаме, за да живеем в една една по-добра и спокойна общност, в която законите и правилата са на пиедестал и се спазват от всички.   

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ло
   локомотива
   1 -9
   11:00, 10 авг 2019
   ми ако проверяват за незаконни цигари въпросното п... Виж коментара
   • Ni
    Niki
    10 -2
    12:34, 10 авг 2019

    и да го проверяват могат да спрат на 10 метра от него на паркинга. а ясно се вижда на снимката че са с кафе в ръка, мислиш ли, че това е акция за контрабанда? а за да използват статута си на спец автомобил, ясно са ти написали в статията, че трябва да имат светлинна сигнализация иначе са с статута на редовен автомобил

  • 2
   Ми
   Мина
   3 -1
   10:57, 11 авг 2019
   Да стиснеш очи и да подминеш това нарушение, ако през останалото време следят стриктно за реда. А то масово пред очите им правят драстични нарушения , но те не реагират.Защо ? Искат да поддържат контролиран хаос, за да изглеждат нужни?
  • 3
   Ст
   Сто патрона
   0 -5
   09:37, 12 авг 2019
   На българина винаги му е много удобно да плюе по н... Виж коментара
   • Ни
    Нико
    4 -1
    13:02, 12 авг 2019

    Сто патрона, ти направо ги направи мъченици тези полицай/жандармеристи, каква им работа с която си вадят хляба? Работата им е да следят за спазването на закона! И когато хората, които изпълняват служба да защитават закона и да следят за неговото спазване за да има ред и справедливост за всички явно го нарушават, тогава те са 2пъти по виновни от останлите на които не им е призвание! Така че колкото и да са жадни могат да спрът на паркинг и да направят няколко крачки в повече за отолят нуждите си!

  • 4
   Бб
   ББ
   4 -2
   11:24, 12 авг 2019
   Що за "голяма" новина. 90% от Димитровградчаните спират там. Всички знаят и виждат знака, но са за набързо спрели - кой до аптеката, кой до магазинчето. Където искате си спирате мили съграждани, но когато някой друг направи същото много се дразните. Еми вземете и вие да спазвате правилата, не само да мрънкате и да гледате комшията.
   • Ни
    Нико
    3 0
    13:06, 12 авг 2019

    Идеята на забранителните знаци е да въдворяват ред и с него да защитят живота и здравето на всички участници в движението и щом някой пренебрегва правилата, означава че създава рискове за останалите участници в движението и на пешеходците. Правилата трябва да бъдат спазвани и тяхното нарушаване е до съзнанието и на хората и до тяхната грижа за живота и здравето на всички които ги заобикалят

  • 5
   Ис
   Истината
   0 -1
   11:52, 19 авг 2019
   Монетата винаги има 2 лица
   Ами ако са спряли защото е било необходино да се окаже съдействие, тъй като някой им е помагал с ръка, че има нужда от помощ, а снимката е тъкмо, когато се качват в колат, след като са оказали съдействие. Считам, че е нормално август месец да се пие вода. Все пак са на работа в жълт код с черни униформи и следва да взимат законодъобразни и бързи решения ест, че ще си нодят вода.

  Хороскоп за 21.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
  21 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
  21 фев 2020
  Последни новини