5 °C

Трябва ли и органите на реда да спазват законите?

Изображение 1 от 4

  Получихме снимки от днешния следобед на автомобил на жандармерията, паркиран след знак, забраняващ спирането и паркирането, в час пик на движението в Димитровград.

  Видно от кадрите, служителите на жандармерията са се отбили за ободряващо кафе и вода от специализирано магазинче, намиращо се на кръстовището на ул. Иван Вазов и бул. Димитър Благоев, във времето с най-натоварен трафик по улиците на града - към 17:30 часа.

  С паркирането си пред входа на търговския обект бива предизвикано задръстване по ул. Иван Вазов, защото автомобилите, които искат да се влеят в главния булевард, не могат да се престроят за завой на ляво, защото началото на платното е заето от автомобила на жандармерията в един от пиковите часове на движението в града.

  Опашката от автомобили запушва и подстъпа към улицата, водеща към зеленчуковия пазар, където също се насъбират чакащи автомобили да се влеят в улица "Иван Вазов", но са възпрепятствани, защото в този момент е използваемо само платното за завой на ляво, а там много бавно се движи опашката, заради интензивното движение по булеварда.

  За това кръстовище сме писали не веднъж, че там редовно се спират и паркират автомобили на забранени с основание места. Два от автомобилите в колоната са щели да направят лек сблъсък, заради опит на кола от лявото платно да се пререди в дясното, за да избегне бавно придвижващата се колона, а там друг автомобил вече бил подминал създаденото препятствие от колата на жандармерията и вече се бил наместил в платното за завиване на дясно.

  Тъй като от снимката с паркирания автомобил на МВР не се вижда знака, който забранява престой и пакиране след себе си  , сме добавили и архивна снимка на същото място, на която ясно се вижда забранителния знак.

  Въпреки специалния статут на автомобилите на МВР, които са с особен режим на движение, този статут се получава, само ако е с включена звукова или светлинна сигнализация, а в този случай това не е направено.

  В наредбата за автомобили със специален статут пише: Специалният режим на движение на моторните превозни средства се използва само при служебна необходимост и във връзка с изпълнението на задачи, произтичащи от спецификата на дейността. Като покупката на кафе и вода за сметка на създаване на задръстване и предпоставки за ПТП едва ли се квалифицира като "служебна необходимост"

  Чл. 3. (1) от наредбата за автомобили със специален статут пише: Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

  Вие, на които е служебно задължение и морален дълг да съблюдавате за спазването на законите и да налагате законност, арогантно газите закона в буквален и преносен смисъл

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/12/13/helpbook-signal-policai-narushavat-zakona-v-bus-lentata.396424
   

  При тези условия автомобилът на жандармерията може да премине със специален режим на движение и тогава може да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, като през това време той трябва да подава поне само син или червен светлинен сигнал.

  лужебно задължение и морален дълг да съблюдавате за спазването на законите и да налагате законност, арогантно газите закона в буквален и преносен смисъл

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/12/13/helpbook-signal-policai-narushavat-zakona-v-bus-lentata.396424
   

  Все пак служебно задължение и морален дълг на органите на реда е да съблюдават за спазването на законите и налагането на законност в обществото. В този случай се вижда как самите те нарушават правилата, с което подкопават уважението на гражданите към служителите на реда, на които всички ние разчитаме, за да живеем в една една по-добра и спокойна общност, в която законите и правилата са на пиедестал и се спазват от всички.   

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ло
   локомотива
   1 -9
   11:00, 10 авг 2019
   ми ако проверяват за незаконни цигари въпросното п... Виж коментара
   • Ni
    Niki
    10 -2
    12:34, 10 авг 2019

    и да го проверяват могат да спрат на 10 метра от него на паркинга. а ясно се вижда на снимката че са с кафе в ръка, мислиш ли, че това е акция за контрабанда? а за да използват статута си на спец автомобил, ясно са ти написали в статията, че трябва да имат светлинна сигнализация иначе са с статута на редовен автомобил

  • 2
   Ми
   Мина
   3 -1
   10:57, 11 авг 2019
   Да стиснеш очи и да подминеш това нарушение, ако през останалото време следят стриктно за реда. А то масово пред очите им правят драстични нарушения , но те не реагират.Защо ? Искат да поддържат контролиран хаос, за да изглеждат нужни?
  • 3
   Ст
   Сто патрона
   0 -5
   09:37, 12 авг 2019
   На българина винаги му е много удобно да плюе по н... Виж коментара
   • Ни
    Нико
    4 -1
    13:02, 12 авг 2019

    Сто патрона, ти направо ги направи мъченици тези полицай/жандармеристи, каква им работа с която си вадят хляба? Работата им е да следят за спазването на закона! И когато хората, които изпълняват служба да защитават закона и да следят за неговото спазване за да има ред и справедливост за всички явно го нарушават, тогава те са 2пъти по виновни от останлите на които не им е призвание! Така че колкото и да са жадни могат да спрът на паркинг и да направят няколко крачки в повече за отолят нуждите си!

  • 4
   Бб
   ББ
   4 -2
   11:24, 12 авг 2019
   Що за "голяма" новина. 90% от Димитровградчаните спират там. Всички знаят и виждат знака, но са за набързо спрели - кой до аптеката, кой до магазинчето. Където искате си спирате мили съграждани, но когато някой друг направи същото много се дразните. Еми вземете и вие да спазвате правилата, не само да мрънкате и да гледате комшията.
   • Ни
    Нико
    3 0
    13:06, 12 авг 2019

    Идеята на забранителните знаци е да въдворяват ред и с него да защитят живота и здравето на всички участници в движението и щом някой пренебрегва правилата, означава че създава рискове за останалите участници в движението и на пешеходците. Правилата трябва да бъдат спазвани и тяхното нарушаване е до съзнанието и на хората и до тяхната грижа за живота и здравето на всички които ги заобикалят

  • 5
   Ис
   Истината
   0 -1
   11:52, 19 авг 2019
   Монетата винаги има 2 лица
   Ами ако са спряли защото е било необходино да се окаже съдействие, тъй като някой им е помагал с ръка, че има нужда от помощ, а снимката е тъкмо, когато се качват в колат, след като са оказали съдействие. Считам, че е нормално август месец да се пие вода. Все пак са на работа в жълт код с черни униформи и следва да взимат законодъобразни и бързи решения ест, че ще си нодят вода.

  Хороскоп за 09.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
  09 дек 2019
  Последни новини