България спечели съдебния спор с Оманския фонд. Преглед на печата

Неделните вестници съобщават за спечеленото дело от България срещу Оманския фонд по казуса с КТБ.

"Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд, съобщи на сайта си Министерството на финансите. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. На 13.08.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в гр. Вашингтон, САЩ. В делото ищецът се оплакваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на "Корпоративна търговска банка" АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман. След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през м. декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България." - в. "24 часа".

"... Новината, че Оманският фонд е предявил иск към българската държава в рамките на 150 млн. долара за щети от фалита на КТБ, беше обявена от медиите в САЩ през октомври 2015 г. Фондът, който държеше 30% в КТБ, очакваше компенсация от българската държава заради причинени материални щети от отнемането на лиценза на банката, неравностойно третиране на инвеститора и лишаването му от възможност да защити правата си пред съд. Това беше очакван ход след като в България на всички инстанции не бе допусната жалбата на фонда с мотива, че той няма правен интерес от производството по отнемане на лиценза на банката." - в. "Дневник".

Всекидневниците проследяват случая с жестокото убийство на момиченце в село Сотиря.

"Окръжната прокуратура в Сливен повдигна три обвинения - за убийство, за блудство и за изнасилване на задържания за убийството на 6-годишното дете от сливенското село Сотиря. Задържаният Мартин Трифонов е в болница под засилена полицейска охрана. Обвиненията на Мартин Трифонов са повдигнати в присъствието на служебен защитник в болницата, където е настанен, съобщи БНТ. След няколкочасови преследвания вчера и оказване на съпротива, заподозреният за убийството в Сотиря беше прострелян от полицията. Има огнестрелни рани и счупвания на костите в областта на крака. Състоянието му е стабилно, адекватен е и е контактен, казаха от Сливенската болница. Направени са му две операции. По думите на лекаря поне седмица ще е необходима 21-годишният мъж да бъде изписан от лечебното заведение. В понеделник съдът ще гледа мярката за неотклонение на Мартин. Предвидените наказанията за трите обвинения са 30 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Мартин вече има една присъда от 9 месеца затвор за блудство и опит за изнасилване на 14-годишно момиче, когато е бил непълнолетен. Лежал е в затвора и за кражба. Срещу него има и висящо дело в Районния съд в Сливен също за кражба. Майката и бабата на убитото момиченце обмислят да съдят лекарите, защото, по думите им, не са оказали навременна помощ на детето им. От община Сливен казаха, че имат готовност за оказване на финансова и психологична помощ на близките на детето." - в. "Труд".

"Майката на заподозрения за убийство на 7-годишното момиче Мартин Трифонов не вярва, че синът й е убиец. Затова и му помагала, докато се е укривал от полицията. Стоянка Стоянова направи признанията в ефира на Би Ти Ви, докато прокуратурата съобщаваше, че срещу Мартин ще бъдат повдигнати три обвинения- за убийство по особено мъчителен начин, изнасилване и за блудство. В момента той е в сливенската болница, където лекуват двете му рани от полицейските куршуми при залавянето му. Трифонов ще остане в областната болница в Сливен поне пет дни, защото е със счупена кост и тежко артериално кървене, което е наложило спешна операция. Според полицията майка му е знаела какво е извършил, но го е укривала. Самата Стоянка разказа, че във фаталния ден Мартин отишъл до магазина рано сутринта и се върнал чак следобед. От полицаите разбрала какво е направил синът й. Признава, че докато се укривал в гората, идвал вкъщи за храна. "Каза ми приготвяй ми багажа и ми остави ядене - нямаше време въобще да ми обясни какво се е случило. След това хукна. Идваше от гората да му давам ядене. Каза ми, че няма да се предаде, понеже искали да го вкарат в затвора", каза тя. Стоянка живее с втори мъж, който обаче също е помагал на Мартин по време на укриването. Оказа се, че по време на издирването е посещавал и други къщи в селото, чиито стопани изобщо не подозирали какво е извършил..." - в. "Стандарт".

"Случаят в Сотиря показва за пореден път, че концепцията за несоциализираните общности, която предложих, трябва да бъде приета. Знам, че някои колеги се боят от Европа, но за мен сигурността на българските граждани е по-важна от намръщените физиономии на чиновниците в Брюксел. Бог да прости загиналото дете! И най-строго наказание за виновния." Това написа в събота в профила си във Фейсбук вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Така лидерът на ВМРО коментира трагичния случай в сливенското село Сотиря, където 21-годишен мъж насили и преби до смърт 7-годишно момиче..." - в. "Сега".

В. "Дневник" публикува по темата текст на Националната мрежа за децата: Цяла България се потресе от случая на убитото седемгодишно дете в едно далечно-далечно село. И всички си задаваме първия въпрос - кой е виновен? Само за първата половина на миналата година убитите деца са 30 - от тях малолетни са 26. Случаите на деца, пострадали от престъпления - 1917. В същото време, подадените сигнали за насилие над дете са 1106, от които случаи са разкрити 387. И това няма да се промени, докато не осъзнаем две неща - първо, че всички имаме отговорност за това да сме общество, в което децата са ценност не само на думи. Това звучи невероятно общо, но всъщност е съвсем конкретно. Означава, че когато видиш само дете на улицата, трябва да се поинтересуваш защо е само. Ако видиш дете, което е в опасна ситуация, да подадеш сигнал в полицията или в отдел "Закрила на детето", ако се налага. Изключително притеснителен е фактът, че за последните пет години у нас хората са все по-малко склонни да подават сигнал, ако видят дете, което е в рискова ситуация, а това е пряко свързано и с недоверието в институциите и начина, по който реагират те. Но цената на това недоверие накрая плащат децата. И второ - да признаем, че имаме проблем с насилието над деца и че докато нямаме реални, конкретни действия, които да предотвратяват такива случаи, а не само да реагират и да търсят виновния след това, те ще продължат да съществуват - с десетки и с хиляди на година. И ние отново ще искаме да линчуваме извършителите, да търсим вината в институциите и да се чудим кой е виновен. Нужно ни е не само полиция, която да реагира бързо и да намира извършителите, но и социална система, която да успява да предотврати такива случаи. Нужна ни е подкрепа за семействата, които имат трудности. Нужни са ни мрежа за психична помощ и работа с хора с психични заболявания. И ни е нужно всеки един от нас да направи нещо, когато види дете, което се намира в рискова ситуация. А за всички нас понякога е нужно, ако видим само дете, да не го подминаваме, а просто да го изпратим до вкъщи и да се уверим, че е на сигурно място или поне да го попитаме дали е добре."

Заловената в Бургас пратка кокаин също е сред актуалните теми.

"Голямо количество кокаин е открито в Бургас До момента от 17 контейнера са извадени над 80 килограма кокаин. Той е бил съхраняван в складове на фирма, която внася хранителни продукти..." - в. "Дневник".

"Кокаин в кашони с банани откри полицията в Бургас. Около 75 килограма дрога е била скрита в 20 626 кашона с екзотичния плод в складова база в Бургас, съобщи на брифинг шефът на Окръжната прокуратура Георги Чинев. Кокаинът е бил намерена тази сутрин по случайност, след като работници започват да разтоварват плодовете и сигнализират полицията. "На 27 юли тази година плавателен съд на международна компания е акостирал в Пристанище Бургас, идвайки от Италия. Два дни по-късно - на 29-и, са разтоварени голямо количество банани, които на 31 юли са пристигнали в складова база в Бургас. Получател на стоката е българско търговско дружество, като от Еквадор за него са били предназначени 15 контейнери с банани, във всеки от които е имало по 20 палета", уточни той, цитиран от "Фокус". Прокурорът подчерта, че 1 грам от високорисковото наркотично вещество струва около 70 евро, а на едро цената е около 80 000 лева за кг. Стойността на откритото количество е 5 млн. лева. "Установено е, че част от бананите - 3240 кашона, са били експортирани за Румъния. Идентифицират се баркодовете на отделните пратки. Пратката е включвала банани от 32 ферми от Еквадор", добави Чинев. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление "задържане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества - кокаин, в особено големи размери". "Проведени са множество действия по разследване, като са разпитани лица в качеството им на свидетели, извършен е оглед на местопроизшествието, назначена е и физико-химическа експертиза", каза още магистратът." - в. "Стандарт".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кю
    Кюмуров
    0 0
    11:27, 18 авг 2019
    Оманския фонд го оглозгаха. Доста наивни са били тези чалми. Ядоха го, пак да заповядат, ако не са разбрали що за стока сме, след като начело на държавата стои мутра.
Последни новини