Германският президент поиска прошка от полския народ

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка на Полша за нацистката "тирания", 80 години след началото на Втората световна война, предаде BBC.
 
"Прекланям глава пред полските жертви на тиранията в Германия. И моля за прошка", заяви Щайнмайер, говорейки на немски и полски.
 
Щайнмайер разговаря с полския си колега Анджей Дуда, който определи нападението на нацистка Германия срещу Полша като "акт на варварство".Президентите на Полша и Германия откриха с минута мълчание церемониите за годишнината от началото на най-кървавия конфликт в човешката история.
 
Около 6 милиона полски граждани са загинали по време на Втората световна война.
 
След осемдесет години Полша все още настоява за обезщетение от Германия за нанесената смърт и унищожение.
 
Неотдавнашните призиви за компенсации от полския премиер Матеуш Моравецки, чиято управляваща партия "Право и справедливост" беше обвинена в разпалване на националистически настроения, предизвикаха напрежение с Германия.Полска парламентарна комисия все още оценява размера на обезщетението, но Германия твърди, че въпросът е решен.
 
По-късно днес други световни лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, ще се съберат на церемония в полската столица Варшава.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини