25 °C

Димитровград празнува 72 години от създаването си

Изображение 1 от 5

  Димитровград навършва днес 72 години от своето основаване. Градът е създаден с указ на Министерски съвет от 2 септември 1947 година. Тогава официално се обединяват три селища – Раковски, Марийно и Черноконево, които възникват през ХVІ-ХVІІ век, информират от Историческия музей. Строителството му стартира през 1947 г. За град започва да се говори година по-рано във връзка със строителството на Азотно-торов завод в землището на село Раковски.  Неофициалното обявяване на новия град става на 22 юни 1947 г. на митинг за откриване на бригадирското движение.

  От лятото на 1947 г. на поляните край река Марица започва мащабно строителство. Едновременно се подготвят площадките на АТЗ и ТЕЦ „Марица-3”, усилено се строи ЦЗ „Вулкан”, прокарват се първите улици, водопроводи, канализация, израстват първите жилищни блокове за строителите и жителите на новия град. В строителството  на Димитровград 1947-1950 г. участват над 45 000 бригадири от 963 населени места на България. От 1946 до 1956 г. населението награда се увеличава с над 300 % - от 9191 на 34162 души, основно млади хора под 30-годишна възраст.

  Градът е замислен и построен по одобрени от правителството градоустройствени планове. Първият е от 1948 г. и е дело на големият български архитект проф. Любен Тонев. По него са построени държавните жилища в кв. „Вулкан”, „В.Коларов”, „Мл.гвардия” и жилища и обществени сгради в кв. „Толбухин”. Вторият градоустройствен план, от 1951 г., е изработен от колектив, начело с арх. Петър Ташев и именно той оформя облика на града пред следващите 30 години. Първият квартал, който започва да се строи в Димитровград е кв.”Толбухин” през 1948 г. Строителството на бул. „9 септември” - днешен „Трети март”, и на. бул.„Сталин” - днешен „Д.Благоев”, започва през 1951 г. Изграждането на централния булевард „Г.Димитров” - сега „България” започва през 1952 г. и до есента на 1957 г. той е застроен с 5-етажните жилищни сгради.

  Оформянето на централния градски площад става през 60-70-те г. на ХХ век. През 1965 г. е построена сградата на Градския народен съвет - сега Община Димитровград, а паметникът на Г.Димитров e официално открит на 18 юни 1971 г.

  Димитровград е най-озелененото селище в България, известно със своите паркове и множество зелени пространства. Най-големия парк е "П.Пенев" с площ 350 декара. Той започва да се изгражда през 1958-1959 г. Парк „Марица” се строи от 1951 до 1977 г. Парк „Н. Вапцаров” се появява в периода 1955-1956 г.

  За своята 72-годишна история Димитровград може да се похвали с първия завод за изкуствени торове, построен през 1951 година. Същата година се създава първият музей за съвременна история под името Музей на социалистическото строителство. Същата година се ражда и  първият извънстоличен граждански духов оркестър.

  През 1957 г. тук се появява първият в страната Клуб на кинолюбителите. През 1962 година е открит първият в България любителски планетариум с обсерватория „Джордано Бруно". Същата година е открито първото широкоекранно кино в тогавашния Хасковски окръг - кино „Дружба”.

  Честит празник, димитровградчани!

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Йо
   йокин
   0 0
   20:42, 3 сеп 2019
   To тва убаво,но не смениа името,а си остана комунистическо,на вожда,гошо тарабата.

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини