5 °C

Димитровград празнува 72 години от създаването си

Изображение 1 от 5

  Димитровград навършва днес 72 години от своето основаване. Градът е създаден с указ на Министерски съвет от 2 септември 1947 година. Тогава официално се обединяват три селища – Раковски, Марийно и Черноконево, които възникват през ХVІ-ХVІІ век, информират от Историческия музей. Строителството му стартира през 1947 г. За град започва да се говори година по-рано във връзка със строителството на Азотно-торов завод в землището на село Раковски.  Неофициалното обявяване на новия град става на 22 юни 1947 г. на митинг за откриване на бригадирското движение.

  От лятото на 1947 г. на поляните край река Марица започва мащабно строителство. Едновременно се подготвят площадките на АТЗ и ТЕЦ „Марица-3”, усилено се строи ЦЗ „Вулкан”, прокарват се първите улици, водопроводи, канализация, израстват първите жилищни блокове за строителите и жителите на новия град. В строителството  на Димитровград 1947-1950 г. участват над 45 000 бригадири от 963 населени места на България. От 1946 до 1956 г. населението награда се увеличава с над 300 % - от 9191 на 34162 души, основно млади хора под 30-годишна възраст.

  Градът е замислен и построен по одобрени от правителството градоустройствени планове. Първият е от 1948 г. и е дело на големият български архитект проф. Любен Тонев. По него са построени държавните жилища в кв. „Вулкан”, „В.Коларов”, „Мл.гвардия” и жилища и обществени сгради в кв. „Толбухин”. Вторият градоустройствен план, от 1951 г., е изработен от колектив, начело с арх. Петър Ташев и именно той оформя облика на града пред следващите 30 години. Първият квартал, който започва да се строи в Димитровград е кв.”Толбухин” през 1948 г. Строителството на бул. „9 септември” - днешен „Трети март”, и на. бул.„Сталин” - днешен „Д.Благоев”, започва през 1951 г. Изграждането на централния булевард „Г.Димитров” - сега „България” започва през 1952 г. и до есента на 1957 г. той е застроен с 5-етажните жилищни сгради.

  Оформянето на централния градски площад става през 60-70-те г. на ХХ век. През 1965 г. е построена сградата на Градския народен съвет - сега Община Димитровград, а паметникът на Г.Димитров e официално открит на 18 юни 1971 г.

  Димитровград е най-озелененото селище в България, известно със своите паркове и множество зелени пространства. Най-големия парк е "П.Пенев" с площ 350 декара. Той започва да се изгражда през 1958-1959 г. Парк „Марица” се строи от 1951 до 1977 г. Парк „Н. Вапцаров” се появява в периода 1955-1956 г.

  За своята 72-годишна история Димитровград може да се похвали с първия завод за изкуствени торове, построен през 1951 година. Същата година се създава първият музей за съвременна история под името Музей на социалистическото строителство. Същата година се ражда и  първият извънстоличен граждански духов оркестър.

  През 1957 г. тук се появява първият в страната Клуб на кинолюбителите. През 1962 година е открит първият в България любителски планетариум с обсерватория „Джордано Бруно". Същата година е открито първото широкоекранно кино в тогавашния Хасковски окръг - кино „Дружба”.

  Честит празник, димитровградчани!

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Йо
   йокин
   0 0
   20:42, 3 сеп 2019
   To тва убаво,но не смениа името,а си остана комунистическо,на вожда,гошо тарабата.

  Хороскоп за 09.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
  09 дек 2019
  Последни новини