Официално представиха новия календар на Община Димитровград

    Днес от 12 часа бе представен официално новия календар на Община Димитровград, в навечерието на празника града. Представянето бе в лятната читалня на димитровградската библиотека "Пеньо Пенев".

    На официалната церемония по представянето на календара, който е събор от произведения на изкуството и е за периода септември 2019 година - август 2020 година, говориха кметът Иво Димов, авторът на календара Стефан Чурчулиев и директорът на историческия музей, Елена Георгиева. Официални гости на събитието бяха представителите на побратимени на Димитровград градове от Сърбия и Хърватска, които след церемонията разгледаха и местния музей.

    За 12-та поредна година автор на календара е Стефан Чурчулиев, който пред гостите на събитието заяви, че "един град, който подкрепя културата си, има бъдеще и едно малко доказателство за това е календарът на Общината". Чурчулиев представи календара месец по месец и заяви, че тазгодишната концепция е светлината - като символика на бъдещето, светлината е това което ни изгражда, светлината е в душите ни, светлината е навсякъде около нас, тя рисува и ни помага да живеем.

    Първата творба, която е на корицата е на Владимир Пенев - димитровградски художник. Месец септември е на Румен Скорчев, за октомври месец е подбрана творбата на акад. Дечко Узунов - Устрем и покруса, ноември е с творбата на Димитър Лалев - любовна песен, последвана от творбата на Димитър Казаков - Нерон. Пътрвия месец за 2020 година е представен с творбата на Милко Божков - Летен ден, февруари е изобразен от Ивайло Горанов - Портрет, март месец с творбата на акад. Светлин Русев - Кариерата - платно представящо димитровградска кариера, април месец е отреден на Петко Чурчулиев - бащата на автора на календара, с произведението от Димитровград - Пейзаж. Май месец е олицетворен с произведението на Василка Монева, юни месец е за автора на календара Стефан Чурчулиев, юли - Димитър Филипов, и последния месец в димитровградския календар е август, изобразен с творбата на Иван Милушев.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини