Всичко, което позволява на родителите да "заредят батериите си", е полезно за децата

Възпитанието е процес, съпроводен с много стресови ситуации. Когато стресът стане хроничен, може да доведе до емоционално прегаряне. Резултатът от него е силно изтощение, което води до отчуждаване на родителя от детето и неувереност в способността му да се грижи за него.

Анализът е резултат от съвместно изследване на Льовенския католически университет и университета в Станфорд, цитирани от специализираното издание Clinical Psychological Science.

Този тип прегаряне има сериозни последствия и за родителите, и за децата. Проявите му са липса на внимание от страна на родителя, поява на насилие и желание за напускане на семейството. 

„В днешния културен контекст родителите са подложени на силен натиск. Но да бъдеш идеален родител е невъзможно и опитът да го постигнеш може да доведе до изтощение. Нашите изследвания показаха, че всичко, което позволява на родителите да "заредят батериите си", е полезно за децата“, казва ръководителят на изследването Мойра Миколайчик.

Учените са били заинтригувани от темата в хода на клиничните си срещи с „добри родители“, които в резултат на изтощение са се превърнали в пълната си противоположност.

В проучването са взели участие 2625 белгийски и британски родители. Наблюдаваните показатели били:

- емоционално изтощение, емоционално дистанциране и чувство за неефективност;

- желание за напускане на семейството;

- степен на пренебрежение на физическите, образователните и емоционалните потребности на децата;

- склонност към словесно, физическо или психологическо насилие.

Тъй като много от въпросите засягали деликатни теми, експертите измервали и склонността на участниците да избират социално-приемливите отговори на провокативните въпроси.

При всички анкетирани последствията от прегарянето били пренебрежение, насилие, желание за напускане на семейството. Тези модели се запазват дори при склонност на участниците към социално-приемливи реакции.

„Изненада ни иронията в резултатите. Ако много силно се стремите да вършите правилните неща, в крайна сметка ще започнете да вършите неправилните. Твърде силният натиск върху родителите ги изтощава, което има пагубни последствия и за тях, и за децата им“, отбелязва Мойра Миколайчик.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини