София чества 140-годишнина от обявяването за столица на България

София отбелязва 140-годишнината си като столица на България с редица вълнуващи събития. Зоологическата градина, парк-музей "Врана", Регионалният исторически музей и Софийската градска художествена галерия  обявиха вход свободен за посетителите по случай празника.

Регионалният исторически музей предлага специална програма по случай четири години от откриването му. Сред събитията са откриването на археологическа експозиция "Антична Сердика", както и авторската изложба на скулптура Румен Панайотов "Дефрагментирана материя". Ще има и безплатни обиколки с екскурзовод не само в Регионалния исторически мзей, но и в Триъгълната кула на Сердика и Археологически парк "Западна порта на Сердика". 

Детски ателиета за изработка на римска мозайка и декорация на керамичен съд пък ще забавляват малчуганите в столицата. Те ще могат да моделират и трамваи в рамките на "Софийските трамваи на длан". 

На тържествено заседание на Столичния общински съвет ще бъдат връчени звания "Почетен гражданин на София", "Почетен знак на Столичната община" и на "Значка на София".

Пред църквата "Света София" ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града.

В 17:30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" започва концерт на Софийския духов оркестър. Отново в Народния театър от 18:30 ч. ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили Иванова.

Аудио-визуалният спектакъл "София градски вибрации – 140 удара в минута" ще представи образи от звуци и картини, сътворени от популярни млади творци. Той ще започне в 20:30 ч. на 17 септември на площад "Княз Александър I". В спектакъла участват Деси Андонова, Ина Кънчева и Космическите гласове от България.

Музиката за събитието е сътворена от DJ Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров, а визията и 3D мапинга са дело на Весела Данчева и екип от Компот Колектив – автори на едни от най-представителните съвременни анимации за България. Визуалното шоу по време на концерта ще бъде създадено от Лора Шопова. Поканата е за всички, а входът за събитието е свободен.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини