Хиляди кибератаки дневно срещу банките у нас

Главният прокурор Сотир Цацаров иска практически решения в сферата на киберсигурността. За това той настоя на конференция по темата, организирана от КРИБ.

Компютърната информация е стока, която се предлага на черния пазар, поясни той. Тя може да бъде използвана за дестабилизиране на държавната система, за създаване на паника сред населението, заяви Цацаров. Тази информация, по думите му, може да се използва и за кражба на търговска тайна и за изнудване. Той иска изменение на законите в сферата.

Поне в три насоки обвинител номер едно вижда нужда от изменения в закона. Цацаров иска нови състави на престъпление за използване на търговска информация, придобита по нелегален начин.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев на свой ред посочи, че държавата до момента е подценявала проблема с киберзащитата.

Няколко хиляди атаки на ден се прилагат към банките и търговски дружества, стана ясно от думите му. Преди секторът е атакуван само с по няколко атаки дневно. Мерките, които трябва да се вземат в спешен порядък, са законодателни, изтъкна Гешев. Според него са ни нужни и специалисти, които да могат да реагират при кибератаки.

Вицепремиерът Марияна Николова, на която бе поверена киберсигурността, коментира на свой ред, че санкциите за киберпрестъпленията в действащия НК са занижени. Тя инициира в спешен порядък срещи за законови изменения.

Силовият министър Младен Маринов е доволен, че бързо се е стигнало да разкриване на извършителя на източването на базата с данни на НАП през лятото. Иначе и той призна, че проблемът е сериозен.

Киберзащитата е толкова важна, колкото и физическата, подчерта той. Министърът иска повече инвестиции в киберсигурността. Звеното за киберсигурност трябва да се укрепва, посочи Младен Маринов. Това обаче е скъпо.

КРИБ иска да се вземат мерки срещу кибератаките и кибершпионажа. Работодателите са доволни от скоростта, с която е разкрита атаката върху НАП. Днес крадците крадат през интернет, зави Кирил Домусчиев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини