Археолози откриха златно съкровище в Девня

Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал "Река Девня". Засега от земните пластове са извадени 12 златни монети на император Теодосий II (408-450 г.) и една на съпругата му Елия Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна, цитиран от пресцентъра на Община Девня.

От няколко години насам държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват "Марцианополис", като досега се проучваше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките. Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата.

Община Девня в момента движи организацията по поставянето на камери за видеонаблюдение и прожектори в района, за да се обезпечи сигурността на съкровището, голяма част от което засега е под земята.

"Трябват ни още средства, за да разширим разкопките. Държавата отпусна 19 хил. лева, но те ще се окажат недостатъчни, защото се налага да продължим извънредно с археологическите проучвания", каза д-р Кузов.

Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на кв. "Река Девня". През 1929 година там случайно е открито едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг) от времето на Марк Антоний. Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Налъм
    0 -1
    23:19, 30 сеп 2019
    Ми продайте съкровището и ше имате пари да копате ве
Последни новини