12 °C

Мост на Леонардо да Винчи издържа тестовете 500 години по-късно

Знаем, че Леонардо да Вични е бил гений, изпреварил времето си, но дори и той едва ли е можел да предположи, че съвременните инженери ще се дивят на творенията му цели 500 години по-късно. Инженери от Масачузетския технологичен институт анализирали мост, проектиран от да Винчи през 1502. Предназначен за Султан Баязид II, владетел на Османската империя, огромният мост трябвало да свърже Истанбул със съседния град Галата.

В крайна сметка проектът на да Винчи не бил използван, но екип от университета старателно моделирал дизайна и установил, че е жизнеспособен от структурна гледна точка – истински подвиг, като се има предвид, че щял да бъде най-дългия мост в света по онова време.

Разчитайки на оцелели документи и познанията си за строителните материали и методи в онези години, учените открили, че 280-метровият мост би останал стабилен.

Инженерите изработили макет в мащаб 1:500, за да го подложат на тестове. В крайна сметка моделът се оказал с дължина 81 см.

Една от най-впечатляващите характеристики на моста е, че не са предвидени никакви крепежни елементи или хоросан за съединяване на блоковете.

Мостът разчита единствено на компресия.

Вместо да следва съвременните тенденции при мостовете с полукръгли сводове, за които биха били нужни множество колони по цялото протежение – да Винчи заложил на една-единствена огромна арка.

Тя трябвало да е достатъчно голяма, за да позволи на лодките да преминават под нея, докато същевременно трябвало и да е достатъчно издържлива, особено на странични движения. За да противодейства на тези движения, да Винчи предвидил поставянето на подпори от двата края на моста

Да Винчи добавил и допълнителни стабилизиращи средства срещу земетресения, които често удряли региона. Тестовете с макета доказали, че те също биха сработили идеално.

Материалите и строителните методи в наши дни означават, че сега съществуват по-добри дизайни, но инженерингът на моста на да Винчи подчертава гениалността му.

Макетът бил разработен на база малка скица, открита в записките на да Винчи, но никой не знае колко време е отнело на учения да я направи. Възможно е изключително интелигентният дизайн да е резултат от едва няколкоминутна работа.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини