Когато Ротердам пак е една технологична крачка напред

Скоро Ротердам ще има своя първи пешеходен мост, отпечатан на 3D принтер в Нидерландия. Устройството, направено от рециклирани материали, ще бъде монтирано в парка Kralingse Bos, известен като зеленото сърце на града. За този проект общината си сътрудничи с Royal HaskoningDHV и DSM.

Royal HaskoningDHV представи прототипа на моста през 2019 г. и сега е една крачка по-близо до неговото "оживяване" в Ротердам. Конструкцията ще замени съществуващият дървен мост в парка, монтиран през 1975 г.

3D мостът не само ще бъде направен изцяло от рециклирани материали, а и самият той ще бъде рециклиран, след като достигне своя предел на живота си. А последното е и стъпка към развитието на устойчиви мостове в бъдеще.

Що се отнася до издръжливостта, според изчисленията на проектантите новият мост може да издържи два пъти по-дълго от стария, което означава до 2100 г.

Новият 3D мост от рециклирани отпадъци е оборудван и със специални сензори, които ще събират данни за състоянието на обекта и ще ги предават на цифров двойник, разположен в съседна сграда, пишат от The Mayor.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини