15 °C

Най-изгодните смартфони на българския пазар

Само допреди няколко години пропастта между класа на бюджетните и флагманските смартфон модели беше огромна. Потребителите, склонни да се разделят с по-солидна сума пари, получаваха срещу тях наистина сериозни екстри, а разликите в качеството на вградените камери и особено дисплеите например бяха повече от видими.

Напоследък обаче ожесточената конкуренция вдига все по-високо летвата на качеството, особено що се отнася до ниския и средния ценови сегмент. Днес дори най-достъпните модели, които пазарът предлага, разполагат с повече от достатъчно функционални възможности за една значителна част от потребителите.

Разбира се, някои характеристики са по-важни от други. Дори и да не сте особено претенциозни, все пак бихте искали телефонът ви да работи относително пъргаво, а батерията му да издържа поне ден, нали?

Затова в този кратък текст сме подбрали някои от най-достъпните смартфони, които можете да купите в момента, придружени от кратко описание на най-важните екстри, които ги правят изключително изгодна покупка от гледна точка на съотношението цена – характеристики.

Да отделим важното от маловажното

Преди да изпаднем в конкретика, добре е все пак да определим няколко ключови опции, които един модерен смартфон би следвало да притежава. На първо място бихме поставили капацитета на батерията му. Каквито и технически параметри да предлага един телефон, той в крайна сметка е мобилно устройство. И тъй като днес практически всички модели на пазара са с вградена батерия, това, което получавате в първоначалния пакет, е и всичко, на което можете да разчитате в рамките на времето, в което ще използвате съответния смартфон. Затова е важно капацитетът на батерията му да е колкото може по-голям.

На второ място бихме поставили хардуерните спецификации – т.е. комбинацията от мобилен чипсет и оперативна памет, които телефонът предлага.

През последните няколко години скоростта на смартфон процесорите непрекъснато се повишава и днес дори бюджетните модели предлагат чипове с поне 3 или 8 ядра и впечатляваща тактова честота.

Съветът ни е да насочите вниманието си по-скоро към количеството оперативна памет, което предлага устройството. Смятаме, че за съвременните мобилни операционни системи 2 GB е абсолютният минимум, необходим за комфортно използване без забавяне и лаг. Разбира се, с колкото повече RAM разполага съответният модел, толкова по-добре – по-голямото количество памет ще ви позволи да зареждате повече приложения едновременно и бързо да превключвате между тях.

Обаче не бъркайте локалното пространство за съхранение на данни с оперативната памет. Макар в техническите спецификации те да са описани (често не особено коректно) като „памет“ и да е цитиран обемът им в гигабайти, между тези две характеристики има сериозна разлика. Оперативната (или RAM) памет e чувствително по-бърза (и по-скъпа), затова производителите са по-пестеливи с нея.

Локалната памет за съхранение на информация (приложения, музика, клипове, снимки) е относително евтина, а отделно повечето телефони позволяват разширяването ѝ с помощта на допълнителни мемори карти, които напоследък са буквално без пари (128 GB струват трийсетина лева).

На трето място – дисплей. Защо едва на трето място? Много просто – днес дори най-евтините смартфон модели предлагат отлични екрани с добри показатели за яркост (позволяващи по-лесно използване дори под пряка слънчева светлина), висока резолюция и качествени панели. Преди години това беше един от основните „вододели“ между бюджетния и флагманския клас смартфони. Все пак дисплеят е един от най скъпите компоненти на един мобилен телефон и именно от него производителите „спестяваха“ пари, за да понижат крайната цена на устройството.

Днес масовото производство и ниските разходи за изработка елиминираха почти изцяло тази разлика до степен, че спокойно можете да разчитате на OLED клас панел (най-висококачествените дисплеи, налични на пазара в момента) дори в модел с цена под 400 лева.

Добре е обаче екранът на телефона да е добре защитен – с покритие от закалено стъкло, което да го предпазва от надраскване.

На последно място сред критериите за избор бихме поставили камерите. Да, днес много потребители отдават приоритетно значение на този показател и именно с фото и видео възможностите на съответния модел са свързани първите им въпроси, когато търсят нов телефон.

Дори най-достъпните, бюджетни модели, които се предлагат в момента, предлагат вградени камери, които спокойно можем да наречем „достатъчно добри“. Разбира се, не може да очаквате функционалност, подобна на тази, която предлагат ултра премиум модели като iPhone 11 Pro Max, Galaxy Note S10+ или P30 Pro, но ако говорим за снимки и клипове, които ще се споделят в социалните мрежи, едва ли разликите ще са толкова ярки и видими за по-голяма част от останалите потребители.

Класът до 200 лева

Звучи невероятно, но в момента пазарът предлага доста добри смартфон модели дори и в този ценови клас. Само допреди няколко години подобно постижение беше буквално немислимо – сегментът до 200 лева беше запазена територия на класическите мобилни телефони „с копчета“ и базова функционалност.

Днес спокойно можете да намерите актуални модели като Xiaomi Redmi 7 например, който предлага комбинация от нелош чипсет на Qualcomm от среден клас (осемядреният Snapdragon 632) в комбинация с 2 или 3 GB оперативна памет, 16/32 GB локално пространство за съхранение на информация, което можете да разширите с помощта на мемори карта.

Телефонът предлага доста голям 6.26-инчов LCD дисплей с прилична яркост и резолюция 720 x 1520 пиксела. Вероятно най-силният плюс на този модел обаче е впечатляващо солидната му батерия с капацитет от цели 4000 mAh.

Моделът привидно разполага с три камери – 8 МР предна, селфи камера и две на гърба. В действителност задната камера е само една, 12 МР, а втората е просто сензор за дълбочина с помощта, на който телефонът реализира толкова популярния напоследък дефокус (боке) ефект. Той най-често се използва в портретната фотография като начин за изолиране основния обект на снимката, който е рязко на фокус от задния фон, който остава ефектно размазан.

Общо взето за парите си Xiaomi Redmi 7 почти няма конкуренция в този ценови клас – най-близко до него е предложението на друга китайска компания – Huawei, с техния Y5, но той е с по-скромен дисплей (5.71 инча), по-слаба хардуерна платформа (Mediatek MT6761 Helio A22) и което е по-важното – по-малка батерия с капацитет от 3020 mAh. В действителност прекият конкурент на Xiaomi Redmi 7 в продуктовата гама на Huawei е Y7, който предлага почти идентични спецификации, но е малко по-скъп и по-скоро принадлежи в следващия ценови клас.

В диапазона до 200 лева можете да намерите интересни оферти и на утвърдени имена в смартфон бранша, като Alcatel (Alcatel 1S) и Nokia (Nokia 2.2).

Samsung също имат предложения в този ултра достъпен клас с техния Galaxy A10, който почти дословно „повтаря“ характеристиките на Redmi 7 и Y7, но също е малко по-скъп и е по-близо до диапазона от 300 лева.

Класът до 300 лева

Ако сте склонни да се разделите с още стотина лева горница, можете да разчитате на по-качествен дисплей, малко по-бърз хардуер и по-добри камери.

За тази цена например по-големият вариант на Redmi 7 на Xiaomi – Redmi Note 7, може да ви предложи 6.3-инчов дисплей с Full HD разделителна способност (1080 x 2340 пиксела), процесор Qualcomm Snapdragon 660 в комбинация с 3 до 6 GB оперативна памет и задна камера с впечатляващите 48 мегапиксела резолюция.

Бюджетният Galaxy A20 на Samsung пък изкушава със Super AMOLED дисплей, макар и със 720р дефиниция.

Класът до 500 лева

Всъщност тук ще откриете впечатляващи устройства, които най-ярко илюстрират колко дълъг път извървя смартфон сегментът само за последните няколко години.

На практика всеки от моделите в този ценови клас покрива изцяло и дори надхвърля нуждите на по-голяма част от съвременните потребители – както от гледна точка на хардуерна производителност, така и що се отнася до функционалност и комфорт на използване.

В този клас попада олекотената версия на актуалния Huawei флагман P30 Lite, отличният Samsung Galaxy A40, както и най-новата ревизия на бестселъра Xiaomi Mi A3 – устройство, което е част от програмата Android One и се предлага с практически стокова (чиста) версия на популярната операционна система на Google.

Основното, което могат да предложат на потребителите си моделите в този ценови сегмент, е „баланс“ – отлично съчетание на характеристики, комбинирани така, че нищо да не им липсва. Говорим както за батерии с голям капацитет 3100–4000 mAh, осигуряващи комфортно дълго време за автономно използване, така и отлични дисплеи – AMOLED или LCD панели от висок клас, няколко камери с висока резолюция и гъвкави възможности, в това число и ултра широкоъгълна перспектива.

Класът до 700 лева

Владението на така наречените „убийци на флагмани“. Този клас устройства се появиха през последните години благодарение на най-вече на агресивните маркетингови стратегии на китайските смартфон компании. Няколко поколения поред те се съревноваваха с установените имена в бранша като LG, Samsung, дори Apple да предложат колкото може повече и по-висок клас спецификации на колкото може по-ниска цена.

Така се родиха фантастични модели като Nokia 7.2, Xiaomi Mi 9 и Pocophone F1, които предлагат хардуер от висок клас (например мобилни платформи от ранга на Qualcomm Snapdragon 845/855) в съчетание с висококачествени дисплеи и комплексни камера системи за част от цената на така наречените „флагмани“ – смартфон моделите с топ характеристики на водещите компании в сегмента.

В този ценови диапазон обаче през последните години можете да попаднете и на уникални оферти, които са резултат от друга особеност на модерния смартфон пазар.

Ожесточената конкуренция в този сектор на високотехнологичната индустрия доведе до толкова бърз и изпреварващ растеж, че само за няколко годни мобилните телефони еволюираха далеч отвъд ежедневните нужди на повечето потребители.

В резултат дори модели от преди две, а дори и три години предлагат функционални характеристики и производителност, която далеч надхвърля всичко, от което има необходимост един средностатистически собственик на мобилен телефон.

Тъй като смартфон компаниите обаче са високотехнологичният аналог на акулите в животинския свят, те непрекъснато разработват и предлагат все нови и нови модели устройства, всяко следващо от които е по-съвършено от предходното.

Миналогодишният „флагман“ обаче не престава да бъде флагман само защото компанията, която го е произвела, е пуснала нов модел 10–12 месеца по-късно. В резултат днес на пазара лесно можете да намерите топ модели като Huawei P20 или Mate 20 на силно намалена цена. Имайте предвид, че редуцирането на цената в рамките на жизнения цикъл на съответното устройство е съвсем официална практика на повечето големи производители на смартфони, така че тази цена е съвсем валидна и в нея няма нищо подозрително.

Samsung дори пускат свои модели с миналогодишни флагмански характеристики, но в рамките на по-достъпните си продуктови серии, като например фамилия A или М.

Модели като Galaxy A70 или Galaxy M30 например доста наподобяват спецификациите на топ модела на компанията от 2018 Galaxy S9, но за разлика от него се предлагат на цена под 700 лева.

В тази категория спадат и по-старите итерации на емблематичния iPhone на Apple. Компанията съвсем официално предлага все още модели от iPhone 6 нагоре и дори ултра бюджетния (като за Apple продукт, разбира се) iPhone SE, чиято цена стартира от около 500 лева. Така че ако имате желание да станете част от култовата iOS екосистема, но нямате средствата за супер скъп iPhone от 10-о или 11-о поколение, това също е опция.

Пак в този сегмент ще откриете е и изключително оригинални предложения, като Motorola One Vision - един от малкото модели на пазара предлагащ "кинематографичен" дисплей със съотношение на страните от 21:9.

В заключение

Както сами можете да се убедите – темата е изключително обширна. Дори в рамките на този далеч не толкова „кратък“, колкото обещахме текст, е трудно да я изчерпим в цялост.

Важните изводи, върху които, надяваме се, сме успели да акцентираме, са, че днес дори за сравнително скромна сума пари можете спокойно да се сдобиете със смартфон, който ще ви предложи отлична производителност, комфортно дълъг живот на батерията и нелоша камера.

Оттам нататък всичко над определена бюджетна граница е просто естествено, еволюционно подобрение по отношение бързината на устройството, неговите фото и видео възможности, а не на последно място и от гледна точка живота на батерията.

Въпрос на лична преценка (и финансови възможности, разбира се) е дали сте склонни да заплатите съответния премиум за тези допълнителни плюсове, които в повечето случаи са по-скоро екстра, отколкото необходимост.

Важното в крайна сметка е, че днес смартфон пазарът вече е достатъчно зрял и способен да предложи много, често дори много повече, отколкото е нужно на средностатистическия потребител за неговите ежедневни потребности.  Дори срещу сравнително скромна сума пари. Както се казва – чудесата на конкуренцията!

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини