SETI търси извънземен разум в сътрудничество с НАСА

Астрономите, посветени на търсенето на извънземен разум (SETI), обявиха ново сътрудничество с учени, работещи с телескоп на НАСА.

Така че извънземният лов най-накрая си е спечелил ивиците като научна дисциплина?

Ученият астроном Джил Тартър е посветила живота си на търсене на сигнали, излъчвани от далечни галактики. Те е вдъхновение за героя, изигран от Джоди Фостър във филма от 1997 г. "Контакт". Тартър разказва за колаборацията пред AFP.

"Прекарахме много време през годините, опитвайки се да се дистанцираме от псевдонауката и НЛО", казва 75-годишната Тартър, председател за изследванията на SETI в Института SETI в Калифорния, основан през 1984 г. и финансиран от магнати от Силиконовата долина, включително покойният Пол Алън.

"Правим научното проучване по начин, по който учените от други дисциплини вършат своята работа. Публикувахме документите и преминахме през партньорските проверки и изградихме интересни инструменти", продължи тя.

"Затова смятам, че днес е много по-достоверно, отколкото преди".

Съгласно споразумение, обявено в сряда на Международния конгрес по аеронавтика, учените, работещи по транзитния сателит за изследване на екзопланетите на НАСА (TESS), се обединиха с Breakthrough Listen - търсенето на извънземен разум, основано през 2015 г. от руския милиардер и интернет пионер Юрий Милнър.

Сканиране на небето

Два пробива помогнаха търсенето на извънземен разум да премине в реалността от сферата на научната фантастика: първото беше откриването през 1995 г. на първата екзопланета или планета извън нашата звездна система, находка, която току-що беше удостоена с Нобелова награда, и повече от 4000 повече са потвърдени такива планети впоследствие.

"Ако знаете, че има тилкова потенциално обитаеми места навън, как да не зададете въпроса дали някое от тях всъщност не е обитавано?" - каза Тартър.

Астрономите от SETI, използват оптични и радио телескопи, за да сканират небето за най-малките знаци, които биха посочили интелигентни форми на живот.

Но истината е, че те не знаят точно какво търсят.

"Не знаем как да намерим разум. Ние дори не знаем как да го определим много добре", каза Тартър.

"Но това, което всички ние правим, е да използваме технологията като прокси за интелигентност", добавя тя, което означава доказателство за нещо, създадено от интелигентен живот.

Това може да е телевизионен или радио сигнал, който достига до нас, точно както сигналите от нашата планета непрекъснато се излъчват в космоса.

Или астрономите може да са в състояние да направят странни вариации в светлинните модели на далечни планети, което би могло да показва наличието на огромни орбитални структури като космическите станции.

В бъдеще идеята би била също така да се анализира химичният състав на други планети, за да се търсят признаци на биологичен живот - както на Земята, където всичко - от метеоризма на говедата до фотосинтезата, допринася за състава на нашата атмосфера.

"Може да видим някакво отклонение в химията, което не можем да обясним по друг начин", каза Тартър, добавяйки "това изисква големи телескопи", подобни на проекта TESS на НАСА.

Има ли по-голям шанс човечеството да намери живот на Марс под формата на микроби, отколкото интелигентните извънземни в друга галактика?

„Мисля, че всяка една от тях може да бъде печеливша“, казва астрономът.

Тартър търси извънземни още от дипломирането си, но твърди, че никога не се е обезкуражавала.

"Хората, които вършат този вид работа, не стават от леглото сутрин, казвайки: Днес ще открия сигнал, защото вероятно ще си легнат разочаровани", казва тя. "Но сутрин стават от леглото, казвайки: Ще измисля начин да извърша издирването."

Но дори и да получим сигнал от друга цивилизация на 100 000 светлинни години, каква полза би ни донесла, тъй като ние няма да можем да я посетим и ще отнеме 100 000 години, за да ѝ върнем съобщение?

"Четете ли Шекспир, или древните гърци, или древните римляни? Научихме толкова много от тях, въпреки че не можем да им зададем въпроси", каза Тартър. "Така че това е информация, която остава във времето. Мисля, че това е доста добър модел за това каква може да бъде комуникацията с отдалечена технология."

Източник: Phys.org

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини