Защо той никога не се извинява?

Когато нещо се обърка в приятелството между момичета или между жени, те често се извиняват. Няма голямо значение какво се е случило или кой е виновен, просто съжаляват, че нещата не вървят и искат отново да се чувстват свързани помежду си.

Тези извинения са социално лепило в приятелството им. Те не са непременно признание за вина или неправилно поведение (въпреки че могат да бъдат). В повечето случаи тези извинения имат по-малко общо с определянето на кой е виновен и повече с гарантирането, че наранените чувства са поправени и връзката е непокътната.

С мъжете това не се получава, независимо какъв вид са отношенията -  приятели, гаджета или колеги, бързо установяват жените. След някакво неразбиране или напрегнато или неудобно взаимодействие те казва "Съжалявам". И той отговаря "Всичко е наред" или "няма нищо". Какво?!? "Всичко е наред"??? Колко грубо, би си казала всяка жена.

Защо мъжете не се извиняват?

Вероятно си спомняте, че в училище момичетата и момчетата не играят много заедно. Има предимно момичешки групи и момчешки групи. Също така има различия в естеството на заниманията на момичетата и момчетата с техните приятели. Момичетата са по-склонни от момчетата да общуват в малки групи и да прекарват време в социални разговори и съвместни дейности. По-вероятно е момчетата да взаимодействат в по-големи групи в състезателни спортове и игри.

Стълът на комуникация при момичетата и при момчетата отразяват тези различия. Говоренето на момичета помежду им като цяло е по-съвместно и приветливо в сравнение с момчетата. Сред момчетата има повече самоизтъкване и опониране, повече „говорене на лоши думи“ (често, но не винаги, с добродушен начин). Така момчетата са склонни да развият самозащитен стил на комуникация и да избягват да показват или признават слабости.

Рисковте и ползите да се извиниш

Какъв е смисълът да се извинят десетилети е по късно - при сред жените и мъжете.

Жените израстват в контекст, в който казвайки, че съжаляват, нямат почти никакви разходи и имат много потенциални ползи. Дали това е била виновна тя, или нейната приятелла, или грешкатра е на двете, или ничия, често и двете казват, че съжаляват. Това затвърждава тяхното приятелство.

Мъжете обаче израстват в контекст, в който извиненията носят рискове. Извиняването е признаване на вина и / или слабост. То създава уязвимост, често в групов контекст, вот която другите могат да се възползват. Освен това, тъй като извиняването е по-рядко срещано сред момчетата, може да изглежда момичешко или като лигаво. Така че приятелите им не очакват извинения.

Израстването в този социален контекст не означава, че момчетата никога не се извиняват. Но извинението има друга тежест за тях, летвата е вдигната по-високо. Извиненията са запазени за по-сериозни грешки и за ситуации, в които думите им няма да бъдат използвани срещу тях.

Какво означава извинението за жените и за мъжете

Елинор Маккоби, пионер в изучаването на пола и отношенията, предполага, че момичетата и момчетата учат и практикуват стила на взаимодействие с връстниците си като деца и го пренасят в зряла възраст. Тя предполага, че това може да създаде предизвикателства и конфликти, когато жените и мъжете си взаимодействат. Много проучвания подкрепят нейните предложения. Всъщност неотдавнашно проучване установява, че дори малките деца очакват, че връстниците им от същия пол ще бъдат по-отзивчиви, отколкото връстниците от друг пол.

Това важи и за извиняването. Когато една жена казва, че съжалява, тя често има предвид: "Не ми харесва, че не се разбираме и искам нещата да са добре между нас". Когато мъжът се извинява, той често има предвид "Направих нещо нередно, което е сериозно и аз нося отговорност за това".

Така че, ако закъснее заради телефонно обаждане в последния момент, мъжът партньор може дори да не мисли да се извини. Нещо повече, закъснялата е тя, той може да се изненада от извиненията ѝ. 

Какво трябва да направите

За нея: Не се извинявайте по навик или само за да получите извинение.

Жените трябва да се научат да не казват "извинявай" като рефлекс. Въпреки че това може да върши добра работа с приятелките или колежките, в друг контекст може да се разглежда като поемане на отговорност за проблеми, за които не са виновни. Например в работата това може да доведе до възприемане на жените като по-малко компетентни.

Също така жените трябва да избягват да извиняват, за да получат извинение. Ако тя наистина съжалява, тогава е подходящо да се извинени. Ако това, което тя всъщност има пред вид "наред ли сме?“ или "можем ли да подминем това?", тогава тя трябва точно това да каже.

За него: Просто кажи "извинявай". (Или нещо друго приятно.)

За мъжете, които искат да направят връзката им да върви по-гладко, искат жената да разбере какво означава в живота им, е по-добре да кажат, че съжаляват, особено, когато жената го каже. При добри взаимоотношения жените едва ли ще използват извинението като оръжие или ще си го трупат като актив за после. По-скоро те вероятно ще се почувстват благодарни. И все пак, ако не им допада, мъжете могат да изберат да не се извиняват, а да кажат нещо друго успокояващо.

Дали мъжете и жените винаги ще говорят различни езици?

Мъжете всъщност не са от Марс, а жените не са от Венера. Въпреки това, понякога изглежда, че е точно така. Мъжете и жените говорят един и същ език, но различните им акценти и изрази могат да доведат до неправилно общуване на моменти.

По публикация на PsychologyToday.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини