Награда или наказание? Учени установиха кое е добре за обучение на куче

Тренировките с награди са много по-добри за щастието на вашето куче, установиха учени. Колкото и да ви се иска, никога не трябва да крещите или по друг начин да наказвате кучето си за пакостите му.

Според ново проучване, качено в bioRxiv, аверсивното обучение като наказание и отрицателно подсилване може да има дългосрочни отрицателни ефекти върху психическото състояние на вашето куче.

"Нашите резултати показват, че кучетата-придружители, обучени по аверсивни методи, имат по-лошо самочувствие в сравнение с кучетата-придружители, обучени чрез методи, основани на възнаграждения, както на краткосрочен, така и на дългосрочен план", пишат изследователите.

"По-конкретно, кучетата, които посещават училища, използващи аверсивни методи, показват повече поведение, свързано със стреса, и стойки на тялото по време на тренировка, по-високи нива на кортизол след тренировка и са по-песимистични в когнитивната ангажираност".

Този вид изследвания са били провеждани и преди и са установили, че тренировката с отвращение има отрицателни ефекти, но преди всичко с полицейски и лабораторни кучета. 

Ръководен от биоложката Ана Катарина Виейра де Кастро от Universidade do Porto в Португалия, международният екип от изследователи провежда новото си проучване с кучета-компаньони.

Животните били от различни училища за обучение в Порто - 42 кучета от три училища, които използват обучение, основано на възнаграждения, като лакомства за храна или игра, и 50 кучета от четири училища, които използват обучение въз основа на аверсив, като крещене, физическо манипулиране на кучето, или каишка.

Всяко куче е заснето през първите 15 минути от три тренировки и са взети проби от слюнка за оценка на нивата на стрес от тренировка - по три от всяко куче, релаксирано у дома, за да се установят изходните нива на стрес хормона кортизол, и три от всяко куче след тренировка.

Изследователите също така анализирали поведението на кучетата по време на обучение, за да търсят поведение на стрес, като прозяване, облизване на устни, повдигане на лапи и ръмжене.

Не е изненадващо, че кучетата в часовете за аверсивно обучение показали повишено стресово поведение, особено прозяване и облизване на устни. Слюнката им също имала значително повишени нива на кортизол в сравнение с това, когато са спокойни у дома.

За разлика от тях, позитивно обучаваните кучета показали много по-малко стресово поведение и много по-нормални нива на кортизол.

Следващата стъпка била оценка на дългосрочните ефекти от този стрес. Месец след като кучетата били оценени при обучение, 79 от тях бяха обучени да свързват купа от едната страна на стаята със закуска с наденица. Ако купата била от тази страна, в нея винаги имало вкусна почерпка, ако се намирала от другата страна, в купата никога нямало лакомство. Всички купи били разтрити с наденица, за да се гарантира, че миризмата не издава номера.

След това изследователите преместили купичките из стаята на нееднозначни места, за да видят колко бързо кучетата ще приближат в търсене на лакомството. По-високата скорост се тълкува, че кучето предчувства вкусотия, докато по-ниската скорост означава, че кучето е по-песимистично по отношение на съдържанието на купата.

Със сигурност, колкото по-аверсивно обучение е получило кучето, толкова по-бавно се приближава до купата. Интересното е, че кучетата от групата за обучение, базирано на награди, всъщност научили задачата с разположението на купата по-бързо от кучетата с аверсивна подготовка.

Това предполага, че обучението, основано на възнаграждения, всъщност е по-ефективно, въпреки че изследователите предполагат, че това може да е така, защото тези кучетата вече разбират методите за обучение, базирани на възнаграждение.

Като цяло обаче резултатите сочат, че аверсивното обучение не е задължително да има предимство пред тренировките с награди и че тренировките с награди са много по-добри за щастието на вашето куче.

Пълният документ е на bioRxiv.

Коментари в сайта

Последни новини