От първо лице: Нощта срещу десети

Калин Тодоров е журналист с дългогодишна практика. Той е син на Станко Тодоров, който беше високо в комунистическата йерархия преди 10 ноември 1989 г. Текстът е публикуван за първи път на 10 ноември 2013 г., когато "Дневник" се обърна към Калин Тодоров с покана да разкаже за събития около свалянето на Тодор Живков.

Беше около десет часа на девети ноември 1989 година. На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно. Отвън стояха Петър Младенов и Андрей Луканов. Искаха да говорят с баща ми. Той от известно време не беше в голямата игра и това посещение беше донякъде необичайно.

Станко Тодоров още беше председател на Народното събрание. Но то беше казионна институция, подчинена на волята на Политбюро на ЦК на БКП, и само потвърждаваше решенията му. Баща ми си беше подал оставката във висшия партиен орган. Причината – изключването на майка ми Соня Бакиш от комунистическата партията заради участие в Обществения комитет за защита на град Русе. Но това е друга история.

Доста изнервени и леко изплашени,

Луканов и Младенов разказаха, че през целия ден са се водили преговори с Тодор Живков

за утрешния пленум на ЦК на БКП. Тодор Живков трябвало да се откаже без съпротива от заемания от него в продължение на повече от тридесет години пост на първи секретар на Централния комитет на БКП. След дълги пазарлъци в присъствието на военния министър и член на Политбюро Добри Джуров и секретаря на ЦК на БКП по международните въпроси Димитър Станишев – и двамата стари негови съпартизани от отряда "Чавдар" (откъдето Живков набираше повечето висши партийни кадри), той се бил съгласил на сделка – отстъпва мирно, без съпротива, поста си на "първи" в партията, срещу което запазва креслото на председател на Държавния съвет. Тази длъжност тогава отговаряше на нивото президент на България, но не даваше реална власт.

Луканов и Младенов основателно се страхуваха "старата лисица" в последния момент да не промени решението си и с помощта на малкото останали му верни другари във висшия ешелон на партията, като Милко Балев например, да се опита да обърне хода на пленума и да запази властта си.

Апартаментът ни от доста време се подслушваше, затова радиоапаратът и телевизорът гърмяха, а Луканов и Младенов шепнеха. Те дори се страхуваха от опити за силови решения като идването на танковата бригада, разположена близо до София, или дори от арестуването им от верни на Живков кадри в Управлението за безопасност и охрана. За да не се стигне до подобно развитие на нещата, те разчитаха и на баща ми и това беше смисълът на късната им визита.

Въпреки че беше в немилост, баща ми, или поне такова беше мнението на доста хора, беше запазил авторитета си в партията на честен и принципен човек. Луканов и Младенов го молеха да напише едно изказване, което да прочете на пленума, ако той не поеме в желаната от тях посока. Смисълът на доклада трябваше да бъде, че

в резултат на авторитарната, волунтаристична и мегаломанска политика на Тодор Живков

през последните години българската икономика и финанси се намират в критично състояние. Като пример за това можеха да бъдат посочени огромните външни заеми за финансиране на тежко инвестиционно машиностроене като завода в село Червена могила, Радомирско. И че за стабилизирането на държавата трябва да бъдат взети незабавни строги мерки.

Това виждане съвпадаше с мнението на баща ми, затова той не остави да го увещават дълго. Някой даде идеята подобен доклад да бъде изготвен и за областта на селското стопанство. Те повикаха и секретаря на ЦК на БКП по аграрните въпроси Иван Пръмов. Той щеше да подготви изказване за тревожното състояние на държавата и в този отрасъл.

След като тримата късни гости си тръгнаха, баща ми започна да пише доклада. Писа цяла нощ, доста отговорно, като всички свои наблюдения, тези и изводи се помъчи да илюстрира с числа, таблици и диаграми. Доскоро пазех тези страници, които сравнително точно илюстрираха тогавашното положение в страната. Той беше много съвестен човек, фанатично предан на младежките си идеали. За него нямаше съмнение, че ако Тодор Живков си отиде, деформациите и отрицателните тенденции в развитието на социализма ще бъдат преодолени и България ще тръгне отново напред. Баща ми не страдаше особено от загубата на властта си на "втори човек", но дълбоко се тревожеше от съдбата на държавата. Той беше лоялен и безгранично предан на партията, но смяташе, че Тодор Живков се е превърнал във воденичен камък за нея.

На пленума следващия ден не се стигнало до прочитането на двата доклада,

тъй като Живков джентълменски спазил уговорката и предал властта си в партията без бой. Ако не ме лъже паметта, само академик Николай Ирибаджаков се опитал да го защити, но до ексцесии не се стигнало. Въпреки че Луканов и Младенов го изиграха и му взеха и креслото на председател на Държавния съвет. Това беше и една от причините за най-трагикомичната гледка в новата ни политическа история – нелепо увисналото чене на Живков, след като разбра решенията на пленума.

По това време работех в един централен вестник и си спомням трескавото бързане, с което в кабинетите се сменяха портретите на Тодор Живков с тези на новия "първи" Петър Младенов (Кога бяха успели да ги отпечатат?). Кралят умря, да живее кралят. Пред очите ми са оптимизмът, с който беше посрещната промяната, и надеждата, че сега нещата няма как да не тръгнат.

Едва ли моето мнение интересува някого, но още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил студената война и икономическата битка със западния свят. Затова беше решил да се отърве от санитарния кордон на социалистическия лагер, които не беше в състояние да издържа финансово.

"Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и поддържан от руснаците,

за да се отърват от старите лидери, на чийто гръб да стоварят цялата вина. Това уреждаше сметките и на вътрешните изпълнители. Но надеждите на хора като баща ми, че с помощта на руснаците ще стъпим бързо на краката си, бяха сметки без кръчмар. Съветският съюз безцеремонно изостави бившите си приятели. България, загубила финансиране, суровини и пазари, фалира почти веднага и Андрей Луканов – вече като министър-председател, обяви мораториум върху плащанията по външния дълг.

Но Горбачов не беше разбрал нещо просто, което дори аз подозрях, прочитайки "Архипелага ГУЛАГ" на Александър Солженицин и книгата на двама дисиденти, май имената бяха Синявски и Даниел: "Автентичната история на КПСС". А именно че палиативната политика на "гласност и преустройство" ще извади на бял свят истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее. А именно: убийствата на Троцки и Киров, преместването на цели народи като "кримските татари" от земите им, предизвиканият глад в Поволжието, довел до човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пактът Молотов – Рибентроп, подялбата на Полша между Хитлер и Сталин, Катинската гора, Ягода, Ежов и Берия, архипелагът ГУЛАГ, политическите процеси и още, и още.

Идеологията вече беше мъртва. Краят на съветската империя настъпваше.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    1 0
    18:33, 9 ное 2019
    Здравейте препорьчвам ви германският хит лекарски сериал Сестра Бети засега с 5 сезона
    Изльчен до сезон 4 по Бтв
    Повторение сезон 2 всяка вечер без сьботите и неделите от 20 до 20 55
    21 часа и всяка сутрин без неделите и понеделниците 6 до 6 55 7 часа по Бтв Лейди
    Брагодаря ви
    Лека вечер
    • Но
      Нонимен
      2 0
      19:48, 9 ное 2019
      От какъв зор ни го препоръчваш ?
  • 2
    Ан
    Анонимен
    1 0
    18:35, 9 ное 2019
    Здравейте препорьчвам ви сериала хит Бялата Робиня с 62 епизода
    Изльчен по Диема Фемили
    Повторение всеки следобед без сьботите и неделите от 15 до 15 55 16 часа и всяка сутрин без сьботите и неделите от 8 и 15 и 20 и 30 до 9 9 и 15 и 20 и 30 по Диема Фемили
    Брагодаря ви
    Лека вечер
  • 3
    Ан
    Анонимен
    1 -1
    18:39, 9 ное 2019
    Здравейте препорьчвам ви сериала хит Льжовно сьрце с 72 епизода изльчен по Диема Фемили
    Сериала хит Льжовно сьрце разказва за голямата любов на младата Лекарка Мариела и голямата и любов Алонсо тяхната любов завьршва щастливо с тяхната свадба
    Големите злодей в сериала хит Льжовно сьрце са
    Демиян
    Рената
    Рафаела и
    Рохерио
    А Накрая Младата Лекарка Мариела и голямата и любов Алонсо завинаги щастливи заедно
    И другите герой от сериала хит Льжовно сьрце
    Давид Бисбал е певецьт на сериала хит Льжовно сьрце
    Брагодаря ви
    Лека вечер
    • Он
      Онимен
      1 0
      11:42, 10 ное 2019
      В психо-диспансера само това ли гледате ?
  • 4
    Ан
    Анонимен
    1 0
    18:43, 9 ное 2019
    Здравейте препорьчвам ви сериала хит Донята
    Доня Сандовал la dona
    Сезон 1 изльчен по Диема Фемили
    Скоро започва сезон 2 на сериала хит Донята
    Доня Сандовал la dona в Мексико
    Брагодаря ви
    Лека вечер
  • 5
    Ан
    Анонимен
    1 0
    18:46, 9 ное 2019
    Здравейте препорьчвам ви аржентинският хит сериал Дивата Нина изльчен по Бтв Комеди спрян заради много ниськ рейтинг
    Аржентиският хит сериал Дивата Нина разказва за две сестри Близначки
    Добрата Нина и злата и сестра Близначката Мара
    И другите герой от аржентиският хит сериал Дивата Нина
    Брагодаря ви
    Лека вечер
  • 6
    Ан
    Анонимен
    1 0
    18:49, 9 ное 2019
    Здравейте препорьчвам ви сериала хит Фенката la fan
    Брагодаря ви
    Лека вечер
Последни новини