Европа отбелязва 30 г. от падането на Стената. Преглед на печата

Годишнината от падането на Берлинската стена е водеща тема за неделните вестници.

"Комунизмът е оставил такава пропаст в Европа, че 30 години след историческото падане на Берлинската стена, източните държави и досега трудно догонваме западните." Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. "Все още носим белезите му, все още имаме много работа, но посоката е вярна. България направи своя цивилизационен избор. Убеден съм, че трябва да отстояваме демокрацията и правото на свободен избор. Длъжни сме да не допускаме тоталитарните режими да ни разделят!", добави още Борисов." - в. "24 часа".

"Президентът на Германия отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена на церемония в присъствието на канцлера Ангела Меркел и държавните глави на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, предадоха "Ройтерс" и ТАСС. В речта си Щайнмайер благодари на бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, на властите на САЩ и на гражданите на страните от Вишеградската четворка за приноса им в премахването на стената, която близо три десетилетия разделяше Берлин на източна комунистическа и западна капиталистическа част. Падането й през 1989 г. бе последвано година по-късно от обединението на ФРГ и ГДР. "Без голямата подкрепа от Вашингтон, но и без смелите и човечни решения на Михаил Горбачов в Москва историята нямаше да е толкова щастлива и нещата нямаше да преминат толкова мирно. Не сме забравили това и няма да го забравим", заяви Щайнмайер на церемония при улица "Бернауер", където е съхранена част от стената. Германският президент също заяви, че Берлинската стена е нямало да падне без подкрепата на гражданите на Будапеща, Познан, Варшава, Гданск и Краков и събитията в Прага и Братислава. "Унгария, Полша, Чехия и Словакия извоюваха своята свобода и сложиха край на разделението на континента. Свободата на Европа е тяхна заслуга. Без смелостта и волята за свобода на поляците и унгарците, чехите и словаците, мирните революции в Източна Европа и обединението на Германия нямаше да са възможни", заяви Щайнмайер. Щайнмайер обаче посочи, че падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. и краят на Желязната завеса между Изтока и Запада не бележат "края на историята", както твърди американския историк Франсис Фукуяма. Борбата на политическите системи продължава и бъдещето е по-неясно от всякога, заяви той. Ето защо Германия и европейските й съюзници трябва всеки ден да се борят за една мирна и обединена Европа и всяка страна трябва да даде своя принос в преодоляването на разногласията, заяви Щайнмайер. Германският президент заедно с колегите си от Полша, Унгария, Чехия и Словакия положиха рози в пролука в останките на стената. Кулминацията на днешните чествания в Берлин ще бъде концерт довечера при Бранденбургската врата с оркестъра на Берлинската държавна капела под диригентството на Даниел Баренбойм." - в. "Дневник".

"Бившият съветски президент Михаил Горбачов назова кой е провокирал разпадането на Съветския съюз. Думите му са цитирани от германското списание "Шпигел". "За края на перестроката и разпадането на Съветския съюз, са отговорни тези, които организираха пуча през август 1991, а след това пучът използва отслабената позиция на президента на СССР", казва Горбачов. Той добави, че е бил наясно с възможните рискове от перестройката, но всички ръководители на страната са били наясно, че са необходими промени. Беше невъзможно да живеем така. Съществена част от перестройката беше новата външнополитическа мисъл, която обхващаше както универсалните ценности и ядреното разоръжаване, така и свободния избор, обясни последният съветски лидер. Той подчерта, че не съжалява за перестройката, но признава, че по пътя на реформите били допуснати грешки и изразява мнението, че Русия никога няма да се върне в тоталитарна система. Съветският съюз се разпадна на 25 декември 1991, когато Горбачов обяви, че се оттегля от поста на президент. Това беше предшествано от споразумение, подписано на 8 декември от лидерите на Русия, Беларус и Украйна, в което се провъзгласи създаването на Общността на независимите държави." - в. "Стандарт".

Продължаващите анализи на отминалите местни избори също са сред тематичните акценти.

"Битката Манолова с Корнелия Нинова ще е много интересна. Ще има две БСП-та - на Мая и на Корнелия. И ще си пишат писма, ще се карат за пленуми. И това е", заяви в събота пред Нова ТВ депутатът от групата на ГЕРБ Георги Марков. Той допълни, че ГЕРБ трябва също да направи своите избори. "Премиерът нека помисли докога ще толерира "Да, България", смята той. "Гордея се, че съм софиянец. В рамките на ЕС няма друга столица, която 30 години да не е допуснала социалисти и либерали на власт. Личните качества и приличното поведение на Йорданка Фандъкова надделяха и тя победи", сподели още Марков. И допълни, че всеки град има своите проблеми, както и София. "На всички ни е ясно, че имаме нужда от още промени. Касиране на изборите няма как да има. Победата на ГЕРБ по градовете е убедителна. От сега заявявам, че през 2021 г. Борисов ще спечели изборите", каза Георги Марков. "Сърдим се на Слави Трифонов, че е сложил име на партията "Няма такава държава" и се питаме, ама как така. Ами няма друга държава, в която членовете на Висшия съдебен съвет се карат по между си 10 часа по телевизията пред цяла България. Няма държава, в която председателят на ВКС чете политически анализи", коментира депутатът." - в. "Сега".

"Йорданка Фандъкова ще опита да се еманципира от Бойко Борисов през новия си кметски мандат, прогнозира Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" пред Дарик радио. Според него тя иска да покаже собствената си физиономия и като аргумент той посочи изявление на ръководството на политическата група на ГЕРБ-СДС в общината, че няма да формира мнозинство в Столичния общински съвет (СОС). То е лесно постижимо с 27 съветници на ГЕРБ-СДС. и механичния сбор с избраните съветници от коалиционния партньор в правителството - ВМРО и от "Атака", с което общият им брой става 33 съветници в 61-местния съвет. "Фандъкова не иска да бъде с ВМРО и с "Атака". Не иска! Тя изброи едни теми, които не са консултирани с нас, по които ще търсят плаващи мнозинства и тематични коалиции при гласуванията в СОС. Те не искат да са в тази компания, в която са сега", посочи Иванов. Ако този опит за еманципиране не успее, причината според него ще е една - "Борисов и неговите зависимости, неговите приятели и дебелите въжета, които водят от него към Сараите, Държавна сигурност и мафията". Всички нормални хора в ГЕРБ гледат този опит на Фандъкова по някакъв начин да си уреди сметките с историята и да излезе на светлата й страна, анализира Иванов и обяви, че "Демократична България" със своите 12 съветници в общинския съвет и с 8 районни кметове в София ще подкрепи всяко усилие за реални реформи в София, а не просто Фандъкова. Спешните реформи, от които се нуждае управлението на Столичната община, са заложени в програмата на "Демократична България" - дигитализация на административните услуги, прозрачност на обществените поръчки и договори, децентрализация на районните кметства, делегирани бюджети." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават също за операция на гръцките власти срещу трафика на хора.

"Гръцките власти съобщиха за разбиването на престъпна група, обвинена трафик на хора. Групата е фалшифицирала документи за пътуване за мигранти, с помощта на които те са успявали да стигнат до други европейски страни, съобщи БГНЕС. С помощта на служители от специалните части на гръцката полиция пристанищните власти в Пирея са арестували 29 човека, заподозрени за съучастие в схемата. Сред тях са и двамата предполагаеми ръководители на групата, на 32 и 36 години. Полицията заявява, че всички те са от "азиатски" произход. При обиска на къща в атинския квартал Кипсели, за която се подозира, че е използвана от престъпната група, са открити 27 мигранти без документи , които чакали да бъдат изведени от Гърция. Открити са и 17 фалшиви паспорта, множество марки и оборудване, използвани за фалшифициране на паспорти и банкноти." - в. "Труд".

"15 са задържани в рамките на широкомащабна операция, започнала в петък, съобщава "Катимерини", а гръцката полиция арестува двама мъже и една жена, замесени в терористична дейност. Полицията е претърсила 13 къщи и е открила 5 автомата АК-47, автоматичен пистолет, два пистолета, детонатори, динамит, TNT и гранати. Ще бъде проверено дали оръжията не са използвани при терористични актове, заявяват от полицията. Двамата арестувани мъже, на 41 и 43 години, са замесени в грабеж при хазартни игри в атинското предградие Холаргос миналия октомври. Друг мъж на 46 години, обвинен също в терористична дейност, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и експлозиви и фалшификация, вече е пуснат на свобода. Жената е обвинена в нарушаване на закона за огнестрелните оръжия. 41-годишният мъж е прекарал почти 8 години в затвора за участието си във въоръжената група "Революционна борба". Той е освободен през февруари 2018 г., възползвайки се от закон, гласуван от тогавашното правителство, съобщава БГНЕС. Според направените балистични тестове, част от намерените оръжия са били използвани при нападения срещу офисите на партия ПАСОК през януари 2017 г. Един от откритите автомати "Калашников" е използван при нападението срещу мексиканското посолство в Атина на 31 юли 2016 г. Въоръжената група пое тогава отговорност за ръчна граната, хвърлена срещу френското посолство в гръцката столица, при което беше ранен полицейски служител. Премиерът Кириакос Мицотакис поздрави полицията за борба с тероризма и Министерството на гражданската защита за арестите и повтори обещанието си "да приключи с проблема с вътрешния гръцки тероризъм веднъж завинаги"." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини