Фалшивите болнични като индустрия. Преглед а печата

Вестниците във вторник информират за разговора между премиера Борисов и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас - националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО", изтъкнал премиерът Борисов пред Столтенберг, предадоха от правителствената пресслужба. Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон. Българският министър-председател посочил, че отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност, страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога. "За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана", акцентира Бойко Борисов. Той даде висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, касаещи всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евроатлантическия регион. "Вярвам, че решенията на висшия форум ще доведат до по-нататъшно укрепване както на възможностите за възпиране и отбрана, така и на трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка", заявил премиерът Борисов пред генералния секретар на НАТО. В хода на разговора си със Столтенберг той отбелязал, че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. "С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019 година разходите се очаква да достигнат 3.1% от БВП", очерта премиерът Борисов..." - в. "Сега".

"Отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност, страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога", това е казал министър-председателят Бойко Борисов на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в телефонен разговор, съобщи правителствената информационна служба... Борисов е изтъкнал, че националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО... Той посочил пред Столтенберг, че България има три основни фокуса в своята отбранителна политика - повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените сили. "Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях", казал още Борисов. Йенс Столтенберг е начело на НАТО от 2014 г. През 2017 година мандатът му бе удължен до 2020 година, а през тази с още две години до 2022 година." - в. "Дневник".

Вестниците продължават да следят темата с болничните.

"Президентът на КТ "Подкрепа" каза пред БНТ, че има индустрия с фалшивите болнични. "Не бях разговарял с премиера до преди малко. Преди малко говорихме по телефона. Той ми се обади. Очевидно е, че там има проблем и това не е тайна за никого, че има злоупотреби с цялата тази работа, но лечението не е това първият ден болнични да не се плаща. Ако има сериозна тежест на тези нарушения, те са на друго място, а не у тези хора, които се разболяват за 2-3 дена, особено сега от вируси и т.н. и за които този доход е много важен", каза той. За да се стигне до някакво решение, със сигурност трябва да има сближаване на позициите, добави събеседникът. "Аз останах с впечатлението, че той разбра част от моите аргументи. Както, разбира се, аз изслушах неговите, които отдавна знам - това, че се е увеличил броят на болничните, че има хора, които тежко злоупотребяват, има хора, които си вземат по 2-3 месеца болнични и ходят в чужбина на работа. Това са факти, които са известни на всички. Но не е това решението - да обявиш всички, които ползват болнични, за престъпници и да ги накажеш", заяви шефът на КТ "Подкрепа". Манолов каза, че има индустрия с фалшиви болнични. "Търговски дружества, които са регистрирани само за да точат болнични. Назначават се 10-ина човека, не се плащат никакви осигурителни вноски за тях, фирмата не развива никаква дейност, но понеже те са регистрирани в НАП, се внасят фалшиви болнични за тези работници и се теглят пари", заяви той." - в. "Труд".

"Чувстваме се омерзени, защото дискутирането точно на този проблем е просто мотив да се прикрие истинският. За нас истинският мотив е, че в случая някои работодатели просто не желаят да заплащат тези болнични и това става под мотива, че трябва да има контрол, че има злоупотреби и т.н.". Това заяви пред БНР доц. Любомир Киров - национален координатор на експертния съвет по обща медицина към Министерството на здравеопазването и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари - относно идеята на управляващите първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника. Според него предложеното няма да реши проблема с фалшивите болнични. Експертът попита защо трябва да страдат болните заради това, че някой не иска да се натовари с ангажимент. Само 15% от болничните се издават от общопрактикуващите лекари, посочи той в предаването "12+3" на програма "Хоризонт". "Като става дума за контрол и че не трябва да се допускат злоупотреби, когато се обсъждаше Наредбата за временната нетрудоспособност, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предложихме да се възстанови правото на работодателите да контролират изпълнението на режима, предписан в болничния, т. е. ако лекарят е казал, че човекът трябва да си бъде в дома и единствено да посети кабинета на лекаря, за да бъде прегледан, ако това не се спазва и работодателят установи, че този човек е някъде другаде - да може с основание да поиска анулиране на болничния. Това наше предложение не беше прието", припомни още доц. Киров." - в. "24 часа".

"Според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с предложението от 1 януари първият ден от болничния да е за сметка на работещите ще бъдат наказвани единствено тези, които злоупотребяват и мамят. Това коментира пред журналисти Васил Велев, председател на АИКБ. Предложението да се включат солидарно както работодателите, така и работниците, освен НОИ, е добро за хората, които са коректни и не злоупотребяват. Всички казват, че когато човек действително се разболее, той ще изгуби възнаграждение за един ден, това е така, но този коректен човек ще спечели всички останали дни, с това че няма да дели произведеното от него с измамниците, защото те няма да получат възнаграждение в този един ден, обясни логиката на предложението за болничните Велев. Това, по думите му, е по-малкият плюс, а по-големият е, че ще се произведе много повече и хората ще имат по-високи доходи. Той изтъкна, че предложеното решение се практикува в редици страни, особено в Южна Европа. Според Велев предложението първите три дни от болничните да се платят от НОИ, както е било преди налагането на антикризисната мярка, няма да ограничи измамите, защото на този, който отива на дълъг уикенд, му е безразлично кой ще ги плати. В този случай, такива хора ще крадат от всички, чрез обществения фонд НОИ, смята Велев. Според него трябва да се помислят възможни изключения от това предложение на базата на чуждестранния опит. В редица страни има изключения, например в Португалия има изключения за болни от туберкулоза, за хора, които влизат на операция, за болни деца, има такива практики, просто трябва да видим какво правят другите, коментира Велев. Той отново повтори позицията на работодателската организация, че темата трябва да се обсъди на общи срещи с ръководствата на ресорните парламентарни комисии, добре е такава среща да се направи и в правителство, и в тристранния съвет." - в. "Стандарт".

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор продължава да е сред широко отразяваните теми във всекидневниците.

"Поредният протест срещу избрания повторно за главен прокурор на Иван Гешев започна пред Съдебната палата в София, а шествието за около половин час достигна до сградата на президентството. Все още се очаква решението на държавния глава, а протестиращите призоваха този път Румен Радев да отправи питане към Конституционния съд с искане да бъде разяснена процедурата за избор и от кой етап трябва да бъде повторена - дали от началото с номинациите на нови кандидати, или с прегласуване на единствения номиниран, както реши и Висшият съдебен съвет. Протестът е организиран от инициатива "Правосъдие за всеки" и гражданско сдружение БОЕЦ. Събралите се скандират "Оставка" и, иронично, "Гешев е радост". Протестиращите призоваха президента да бъде мъдър, но и да прояви смелост и да сезира Конституционния съд. "Искаме да му вдъхнем смелост и кураж, за да има правосъдие за всеки", заявиха организаторите. Протестиращите заявиха и че когато се говори за Гешев трябва да се постави и въпроса кой е Делян Пеевски. (Депутатът от ДПС беше изключен от разследването на фалита на Корпоративна търговска банка, а Гешев, който водеше разследването, омаловажи дългогодишните му бизнес връзка с мажоритарния собственик на банката и подсъдим Цветан Василев). На протеста прозвучаха и други теми. Чуха се гласове и срещу нерегламентираното вадене на чакъл от река Вит, за което стана известно днес. По-рано днес по повод протеста Гешев коментира, че също би могъл да извади 120 души роднини и приятели на протест, тоест двойно повече отколкото е неговата оценка за участниците. По думите му някои от тези, които протестират, искрено вярват по някакви причини, че са прави, и имат право да го правят. Но имало и други, които защитават интереси засегнати от работата на прокуратурата по прилагане на закона." - в. "Дневник".

"Във връзка с проведената процедурата за избор на главен прокурор на Република България Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе с позиция, в която изразява своята загриженост и категорично възразява срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат Иван Гешев. Белег на правовата държава са стриктното спазване на Конституцията и законите, при зачитане на правомощията на всяка една власт, провеждане на професионални дебати и демонстриране на толерантност към мнението на останалите, се казва в становището. Това, на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи, смята сдружението на прокурорите. Такова поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на Иван Гешев, се казва още в становището. Настояваме да бъдат зачетени ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители. Същото се отнася и до вота на огромното мнозинство от членовете на легитимния да избере главния прокурор орган- Висшия съдебен съвет на Република България, които открито, аргументирано и с името си и професионалната си репутация, застанаха зад номинацията на г-н Гешев. Асоциацията на прокурорите в България неотклонно ще брани законността, справедливостта и доброто име на всички работещи в Прокуратурата на Република България честни и достойни професионалисти. Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската. В тази връзка винаги сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме принципите на ненамеса в кадровата политика на съдийската общност, зачитане на независимостта и самоуправлението на съда и уважение към колегите съдии. Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании, се казва още в позицията. Бихме искали да поставим пред цялото българско общество въпросите: Има ли лица, които се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите? Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена именно от прокурор, с дългогодишен и реален професионален опит, доказал своите качества и решимост и който ясно и пред очите на цялото общество е декларирал своята визия и приоритети за развитието на Прокуратурата на Република България? В заключение, призоваваме за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на Република България, за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и за недопускане на политическо вмешателство в работата на Прокуратурата на Република България." - в. "Стандарт".

Изборите за ръководство на ЕНП също са сред тематичните акценти.

"Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск е единственият кандидат за лидер на Европейската народна партия (ЕНП) на изборния конгрес, който ще започне утре в Загреб. На него около 700 делегати ще гласуват тайно, а резултатът ще бъде обявен същата вечер. Сред кандидатите за заместник-председател е и българският еврокомисар Мария Габриел. Имаше прогнози, че президентът на ХДС Андрей Пленкович също ще е в списъка на кандидатите за зам.-председател, но това не стана..." - в. "Сега".

"Полякът Доналд Туск, председател на Европейския съвет, е единственият кандидат за лидер на Европейската народна партия (ЕНП), съобщи днес дясната паневропейска формация, цитирана от "Франс прес" . За пръв път източноевропеец ще ръководи голямото семейство на десницата в ЕС, в която членуват партии като Християндемократическия съюз от Германия и "Републиканците" от Франция. Част от нея е и ГЕРБ. Очаква се Туск да бъде официално номиниран в сряда на конгреса на ЕНП в Загреб... Шейсет и две годишният Туск заемаше през последните пет години един от ключовите постове в европейските институции - председател на Европейския съвет. Той ще отстъпи на 1 декември мястото си на бившия белгийски премиер Шарл Мишел.Преди това Туск бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г. Мандатът на председателя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван неограничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс ръководи партията 23 години (1990-2013 г.). От създаването си през 1976 г. ЕНП е имала петима председатели: двама белгийци, един холандец, един французин и един от Люксембург. Досега начело на формацията бе Жозеф Дол от Франция." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини