Незрящ и човек без ръце заедно посадили над 10 хиляди дървета в Китай

Изображение 1 от 3

    Не се случва често, но от време на време чувате история за хора, които преодоляват и най-големите си проблеми, за да помагат на другите, и тя изцяло преобръща представите ви за света. Историята на Дзя Хайся и Дзя Уънци определено е една от тях.

    Хайся и Уънци са на по 53 г. от Китай и са се сблъскали с невероятни изпитания в личния си живот. Хайся е роден с катаракта, от която ослепява едното му око. По-късно, след трудова злополука през 2000г, престава да вижда и с единственото си здраво око. Уънци едва 3-годишен загубва и двете си ръце в трагичен инцидент, и досега живее с две ампутирани ръце.

    Въпреки физическите си увреждания, Хайся и Уънци нито за миг не се отказват да живеят пълноценно. Двамата са неразделни приятели, правят каквото могат един за друг и когато са заедно, могат да се справят с всичко.

    Част от невероятната история за тяхното приятелство е и фактът, че през последните 10 години двамата заедно успяват да засадят над 10 000 дървета.

    „Аз съм ръцете му”, казва Хайся. „Той е очите ми. Ние сме добър тандем.”

    Двамата се срещат през 2001г., когато заради уврежданията си трудно намират работа.

    Никой от двамата не искал да се предаде на отчаянието, така им хрумнал план да засаждат дървета, за да припечелват.

    Засаждайки дървета, те можели да дадат своя принос за местната общност и за бъдещето на другите. За целта взели под наем от правителството парцел от три акра и се захванали за работа.

    Всеки ден Хайся и Уънци стават в 7 сутринта и тръгват да садят дървета. Когато стигнат пълноводната река, която трябва да пресекат на път за мястото,  Уънци пренася Хайся до другия бряг.

    Източник: One green planet

    Парите не стигат, но двамата упорито залесяват тяхното парче земя. Не могат да си позволят да купуват млади дръвчета, затова използват израстъци от по-стари дървета, от които правят нови фиданки.

    Когато настъпи момент за качване по дърветата и събиране на израстъци, Уънци внимателно направлява Хайся, изпълнявайки ролята си на негови очи.

    Работата изисква изключително търпение, а плодовете на техните усилия не винаги са видими. Дори само това, да виждат как фиданките израстват сантиметър по сантиметър, носи истинска радост за Хайся и Уънци.

    „С всичко се справяме сами”, споделя Уънци пред Oddity Central. „Плодовете на нашия труд са сладки. Може да се изхранваме със сух хляб, но в сърцата ни има радост.”

    Чувайки тяхната история, хора с щедри сърца сами пожелават да помагат на Хайся и Уънци. Анонимен благодетел е предложил да поеме операция, с която да върне зрението на Хайся, друг е дарил пари към пенсиите им, за да е сигурно, че винаги ще имат достатъчно храна и покрив над главата си.

    Не е ли невероятно да видиш как едно добро дело дава начало на безброй други? Нека днес вземем пример от тях и да предадем нататък!

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини