Нулевата гравитация накара кръвта на астронавти да тече обратно

Дългият престой на орбита при нулева гравитация може да предизвика странни и опасни ефекти в човешкия организъм - сега се установи, че тези условия може да накарат кръвта на астронавтите да тече в обратна посока.

Промените в кръвообращението предизвикаха у двама астронавти малки кръвни съсиреци, което можеше да се окаже фатално - но за щастие засегнатият мъж и жена нямат никакви увреждания.

Промените в кръвообращението се случват в съд, наречен лява вътрешна югуларна вена, една от двете вени, които обикновено извеждат кръвта от главата, когато легнем. Когато сме изправени, те обикновено се свиват, за да предотвратят изтичането на твърде много кръв от главата като вместо през тях циркулацията преминава по различен път през вени с по-голямо съпротивление.

На Земята обратният кръвен поток в лявата вътрешна югуларна вена се среща понякога сред хора, които имат запушване по-долу, например от тумор, растящ в гърдите.

 

Изследователите извършват измервания и ултразвуково сканиране на този кръвоносен съд при 9 мъже и 2 жени, прекарали средно 210 дни в орбита. Измерванията на Земята са извършени преди изстрелването и 40 дни след кацането. Освен това, по време на тестовете, участниците са били в различни позиции - седнали, легнали по гръб и с наклонена глава на 15 градуса. Измерванията в МКС са извършени приблизително на 50-ия и 150-ия ден след началото на експедициите.

В резултат на това, след 50 дни престой в нулева гравитация, 7 от астронавтите показват очевидни промени. При двама от тях кръвния поток е обратен (или ретрограден), тоест кръвта им тече в обратна посока на естествената. Петима други участници имат застояла кръв във вътрешната югуларна вена.

Освен това при един от астронавтите е открит тромб, блокиращ съда и е лекуван до края на експедицията с антикоагуланти за разреждане на кръвта, за да се разгради съсирека.

Поради тази изненадваща констатация, екипът поисква експертна група да прегледа всички предишни сканирания и при един астронавт, вече върнал се на Земята, е забелязан друг малък тромб.

Така за първи път запушването на вътрешната югуларна вена е признато за следствие от космическите полети.

Както предполагат авторите на проучването, подобни промени могат да се обяснят с това, че при безтегловност органите в гърдите на астронавтите се изместват, притискайки вената отдолу. Това е изключително опасно състояние и може да стане фатално, ако кръвният съсирек се премести в белите дробове. Знае се, че препаратите за разреждане на кръвта предотвратяват тромбозата. Но може би има друго решение за екипажа на МКС.

Изследователите помолиха астронавтите да проведат допълнителен тест. В продължение на един час членовете на екипажа на МКС поставят долната част на тялото си в специален костюм, направен така, че да създава отрицателно налягане в долната част на тялото, а това стимулира притока на кръв в долните крайници.

Оказа се, че подобна система подобрява притока на кръв в други части на тялото. Това бе потвърдено от 10 от 17 теста. Но при двама има влошаване, което означава, че ще бъдат необходими допълнителни изследвания, за да могат учените да направят препоръки за превенция на тромбозата на екипажите на МКС.

Авторите на проуването отбелязват също, че новите данни могат да накарат лекарите да преразгледат препоръките за жените космонавти по отношение на приемането на противозачатъчни хапчета - хормоналните лекарства потискат месечния цикъл по време на престоя в космическата станция, но приемът им увеличава риска от образуването на кръвни съсиреци.

Това и по-нататъшните изследвания ще позволят да се разработят нови защити за астронавтите на международната космическа станция и членовете на бъдещи космически експедиции на Луната и Марс, заключават специалистите.

Справка: JAMA Network Open, DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2019.15011

Източник: Zero gravity made some astronauts’ blood flow backwards, New Scientist

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини