Мрачната прогноза за бъдещите поколения

В последните месеци Грета Тунберг успя да се превърне в най-разпознаваемото лице на протестите срещи климатичните промени. Така постепенно темата за децата, за бъдещите поколения и за планетата, в която те ще живеят, започна да измества на преден план темата за настоящето, което всички виждаме какво е.

Но бъдещето винаги е неясно и поражда въпроси. А учени и климатолози се опитват да им дадат отговори, като всичко до един със сигурност са не такива, каквито ни се иска. Тях откриваме и в доклада за 2019 г. на  Lancet Countdown.

Децата, родени днес, ще живеят на планета, на която средните годишни температури ще са с четири градуса по-високи от тези преди индустриалната епоха. Климатичните промени ще оказват своя негативен ефект върху всеки етап на развитие на децата - от детство, през юношество, до зряла възраст. Те ще предопределят здравето на цяло едно поколение.

А основен проблем си остава, че повечето мерки, които се взимат, имат краткосрочен ефект, но не се мисли за това какво е бъдещето на планетата след 20 или 30 години, когато ефектът от индустриалната епоха ще бъде не по-малко, дори по-осезаем, пише Fox 10.

През 2015 г. бе прието Парижкото споразумение за климата, което гласи, че усилията са в посока изменение на средната годишна температура с не повече от два градуса. Ако всичко върви по план, децата днес ще видят как през 2050 г. на Земята няма да има коли с двигатели с вътрешно горене.

Дори и това да се случи наистина, планетата вече ще е толкова замърсена, че ще й трябват векове, за да настъпи положителна промяна. А мръсният въздух уврежда всички жизненоважни органи с тялото, начело със сърцето и дробовете.

Светът вече е свидетел на увеличение на температурите с един градус, в сравнение с прединдустриалната епоха. Освен това, в последното десетилетие са отбелязани осем от десетте най-горещи години, откакто се правят метеорологични измервания.

Пожари, понижаване на трудоспособността, по-ранна смъртност, миграция, бедност и психични заболявания са други сериозни проблеми, с които ще се сблъскат поколенията след десетилетия. И въпреки че в настоящия момент се предприемат необходимите мерки, учените продължават да ги отчитат като недостатъчни.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини