Франция ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

Франция ратифицира протокола на Северна Македония за присъединяване към НАТО, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска, цитирана от БНТ. 

"Франция е ратифицирала! Все още ни остава Испания! Ние ставаме пълноправен член на НАТО!", написа Шекеринска във Фейсбук. Испания обаче трябва първо да състави правителство след изборите на 10 ноември. 

Вчера външният министър на Северна Македония Никола Димитров присъства на среща на дипломатите на страните членки на Алианса, която е последна подготовка за срещата на лидерите, която ще се проведе в Лондон на 3 и 4 декември. 

Според съобщение от френското министерство по европейските въпроси и външните работи, присъединяването на Северна Македония към НАТО ще повиши сигурността на региона и на Алианса като цяло. 

За да стане пълноправен член на НАТО Северна Македония е необходимо Испания да ратифицира протокола. Процесът се бави заради предсрочните парламентарни избори в страната – в Мадрид все още няма правителство.

Преди няколко дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не очаква процесът на ратифициране на протокола за членството на Северна Македония в Алианса да приключи до началото на декември, когато ще се проведе срещата на върха в Лондон. Той обаче подчерта, че финализирането на всички процедури може да се очаква в началото на следващата година.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини