Прогнозират появата на гигантски мъртви зони на Земята

Международният съюз за опазване на природата и природните ресурси IUCN публикува доклад, според който нивото на кислород в океаните опасно намалява поради глобалните климатични промени. Това ще доведе до появата на Земята на гигантски мъртви зони на смърт - непригодни за живот участъци в океана, съобщава CBS News.

Учените изчисляват, че от 1950 г. нивото на кислород в океана е намаляло с два процента, а от 1960 г. обемът на бедната на кислород вода се е утроил. Преди шестдесет години хипоксията се е наблюдавала само в 45 региона на Световния океан, но през 2011 г. този брой нараства до 700. В същото време около 50 процента от загубата на кислород в горните слоеве на океана са причинени от климатичните промени.

Според експерти, затоплянето на водата поради изгаряне на изкопаеми горива и оттока на торове от селскостопански полета (причиняващи цъфтежа на водораслите) ще намали нивата на кислород с около 3-4 процента до 2100 година. В резултат на това ще се появят гигантски мъртви зони, където заради тежка хипоксия морските организми не могат да оцелеят.

Според изследователите застрашени от деоксигенацията са големите видове, включително риба тон, марлин, риба меч и акули. Намаляването на броя им може да повлияе на живота на стотици милиони хора, зависими от риболова.

Докладът: "Ocean deoxygenation: Everyone's problem"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини