За части от секундата другите решават колко си компетентен... по дрехите

Хората възприемат компетентността на човек отчасти въз основа на фини икономически указания, произтичащи от облеклото му, показва проучване, публикувано в Nature Human Behavior от Принстънския университет. Тези преценки се правят за няколко милисекунди и е много трудно да се избегнат.

В девет проучвания, проведени от изследователите, участниците оценяват компетентността по лицата на хора, облечени с различни дрехи на горната част на тялото. Дрехите, възприемани като "по-богати" от наблюдателя, независимо дали става въпрос за тениска, пуловер или друга връхна дреха, водят до по-висока оценка на компетентността на снимката на лицето, отколкото подобни дрехи, оценени като "по-бедни", откриват изследователите.

Като се има предвид, че компетентността често се свързва със социалния статус, откритията предполагат, че хората с ниски доходи могат да се сблъскат с препятствия във връзка с това как другите възприемат техните способности просто заради облеклото.

"...хората, живеещи в бедност, се сблъскват с постоянно пренебрежение и неуважение от останалата част от обществото", казва съавторът на проучването Елдар Шафир, професор по поведенчески науки и общество. „Установихме, че подобно неуважение, явно неоснователно, тъй като при тези проучвания идентичното лице се разглежда като по-малко компетентно, когато се появява с по-лошо облекло, може да започне в първата десета от секундата след срещата“.

"Неравенството в богатството се влошава от края на 80-те години в Съединените щати. Сега разликата между първите 1% и средната класа е над 1 000 000%, немислима цифра", казва водещият автор ДонгВон О.

"Работата на други лаборатории показа, че хората са чувствителни към това колко богати или бедни изгледжат другите. Нашата работа установи, че хората са податливи на тези сигнали, когато преценяват другите за [...] компетентност и че тези сигнали са трудни, ако не и невъзможни, за пренебрегване."

О и Шафир провеждат проучването с Александър Тодоров, професор по психология в Принстън.

Изследователите започнали със снимки на 50 лица, всяко от които носи дрехи, оценени като "по-богати" или "по-бедни" от независима група съдии, които бяха запитани: "Колко богат или беден изглежда този човек?" Въз основа на тези оценки изследователите подбрали на 18 черни и 18 бели лица дрехи с най-изявени различия между богати и бедни. След това те били използвани в деветте проучвания. 

След това на участниците показали половината от лицата, носещи "по-богато" облекло на горната част на тялото, а другата половина с "по-бедни" дрехи. Казали им, че изследователите се интересуват от това как хората оценяват външния вид на другите и ги помолили да оценят компетентността на лицата, които са видели, разчитайки на "вътрешното си чувство", по скалата от 1 (изобщо не) до 9 ( изключително).

Участниците видели изображенията в три различни интервали от време, вариращи от около една секунда до приблизително 130 милисекунди, което е едва достатъчно, за да се осъзнае видяното. Забележително е, че оценките останаха неизменни при различните времена.

В няколко от последвалите проучвания изследователите направили промени.

В някои проучвания те заменили всички костюми и вратовръзки с неформално облекло. В други те казали на участниците, че няма връзка между дрехите и компетентността. В едно проучване те предоставиха информация за професията и доходите на хората, за да сведат до минимум възможните изводи от облеклото. В друго те разширили пула на участниците до близо 200 и изрично ги инструктирали да игнорират облеклото.

По-късно бил използван нов набор от лица и участниците отново били посъветвани да игнорират облеклото. За да насърчи допълнително участниците да игнорират дрехите, в друго проучване предлагали парична награда на онези, чиито оценки са най-близки до оценките, направени от група, която вижда лицата без дрехи. 

Независимо от тези промени, резултатите остават същите: Лицата се оценяват като значително по-компетентни, когато облеклото се възприема като "по-богато". Решението се взема почти мигновено, а същото е и когато е осигурено повече време. 

В хода на проучванията изследователите установяват, че икономическият статус, показан чрез облеклото, влияе на преценката на компетентността. Това продължило дори когато лицата били представени много кратко, когато била предоставена информация за професията или доходите на човека, когато облеклото било официално или неформално, когато участниците били посъветвани да игнорират облеклото, когато участниците били предупредени, че няма връзка между облеклото и компетентността и когато им бил предложен паричен стимул да вземат решения независимо от облеклото.

"За да преодолее пристрастието, човек трябва не само да е наясно с него, но да има време, ресурси и мотивация за противодействие на пристрастията", пишат изследователите. "В нашите проучвания предупредихме участниците за потенциалните пристрастия, представихме им различна продължителност на експозицията, дадохме им допълнителна информация за целите и предложихме финансови стимули, като всички те имаха за цел да намалят ефекта от пристрастията. Но нито една от тези интервенции не беше ефективна."

Важно в бъдещата психологическа работа е как да се преодолеят първите впечатления, заключават изследователите.

"Точно както учителите понякога се оценяват сляпо, така че да избегнат фаворизирането на някои студенти, интервюиращи и работодатели, може да искат да предприемат какви мерки, когато могат, да оценяват хората, да речем, на хартия, така че да заобиколят [...] решенията за компетентност. Академичните катедри например отдавна знаят, че наемането  без интервю може да доведе по-добри учени. Това също е отличен аргумент в полза на училищните униформи."

Economic status cues from clothes affect perceived competence from faces, Nature Human Behaviour (2019). DOI: 10.1038/s41562-019-0782-4

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини