До 2 години затвор и до 5000 лв. глоба за горене на отпадъци или стари гуми

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция парламентът да разгледа предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова горенето на отпадъци да бъде криминализирано, съобщава БНР.

По правилник имаме възможност по много бърза писта да го прокараме до началото на коледната ваканция, заяви тя.

Лишаване от свобода до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лв. за всеки, който се топли с отпадъчни масла, гуми, пластмаса и текстил в големи количества, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които внасят днес депутати от ГЕРБ по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова. Причината е мръсният въздух. 

За по-леки нарушения е записано наказание до 1000 лв. и пробация.

Поправките гласят още, че след решение на съд, инспекторите на СО ще могат да проверяват и какво гори в кюмбетата вътре в къщите. В момента това е невъзможно и се проверява само горенето на отпадъци на открито. 

Според официалните данни на Столичната община през последното денонощие се отчита превишение на нормата от 50 микрограма на кубичен метър при пет от шестте измервателни станции в София. Замърсяване не се регистрира единствено на станция "Копитото" на Витоша. Най-високи стойности на замърсяване са отчетени от станцията в квартал "Младост".

Като мярка за справяне с мръсния въздух днес буферните паркинги към метрото работят безплатно. От Центъра за градска мобилност уточняват, че при необходимост общината има готовност да въведе "зелен билет".

Започват и извънредни проверки на промишлени транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, както и на строителни обекти, генериращи замърсяване.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димитър
    7 0
    19:39, 10 дек 2019
    Лицемери! Вкарайте Ковачки в затвора затова, че гори тонове отпадъци от Италия в ТЕЦ Брикел Гълъбово и в ТЕЦ Бобовдол. Тези градове, а и цялата област около тях е обгазена и диша отровен въздух целогодишно. За олигарсите ще си затваряме очите, а за обикновените хора ще мислим закони, с които да ги глобяваме и вкарваме в затвора.
Последни новини