Млади хора от Кърджали с Коледна дарителска инициатива, отиват при децата с увреждания

    Млади хора от Кърджали са подели дарителска инициатива за Коледа.Те искат да зарадват децата с увреждания и тези лишени от родителски грижи ,настанени в защитените жилища в града.Вече са събрали сумата от 2280 лева.В инициативата им до тук са се включили 63 дарители,пожелали анонимност.Дарените суми са от 5 до 300 лева.

      Двигател на инициативата е кърджалийката Росица Генчева.Тя работи в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” като кодировач на клинични пътеки.Зад нея не стоят институции,а много приятели.

    Живея близо до едно от защитените жилища за деца с увреждания от семеен тип. Идеята се породи съвсем случайно минавайки всеки ден край тази къщичка. Всяка сутрин се намира дете, което ще ти махне и ще се усмихне и си казваш "Господи, колко е необходимо на едно дете със специални нужди да бъде щастливо"? Прегръдка, мъничко отделено време и Коледен подарък. Именно и от там тръгна инициативата "Коледна трапеза и подарък за всяко дете". Споделих желанието си с надежда, че ще има хора, които ще се отзоват и още същия ден желаещите да помогнат бяха много! Първоначално се включиха семейството ми, колегите ми и в последствие приятели и познати! Организирахме група доброволци, които да се включат не само материално,а сега сме една голяма, задружна група с големи сърца готови да се раздадем! Събрахме прилична сума пари, с която решихме да поемем две защитени жилища.Това разказва пред Кърджали двигателят на инициативата Росица Генчева.Тя добавя: Ще им осигурим Коледна трапеза с всичко необходимо:скара, баница, питка, торта, плодове и други лакомства. Както и всяко дете ще получи подарък зимна пижама с коледна торбичка с шоколадчета и коледни чорапи. Дарителите станаха повече от колкото сме очаквали и решихме да поемем още две къщи от същия тип, като в едната дечицата са напълно здрави, но изоставени от своите семейства. Те също ще получат Коледен обяд и караоке система, с която биха могли да прекарат една чудесна Коледа и Нова година както и да развиват своя талант!Системата вече е закупена. Разбрахме, че обичат да танцуват и пеят и с общи усилия успяхме да съберем необходимото за да сбъднем една детска мечта! Ще бъдат закупени и непромокаеми протектори, които се шият по поръчка за една от къщите, а доброволец от групата ще монтира външен сушилник.Когато сме заедно можем много, децата винаги имат нужди! Най-голямата от която е внимание и любов, която ще им дадем на 25.12.2019г.,разказва за плановете си Росица Генчева. Доброволците  от групата са разпределени за всяко едно защитено жилище в гр. Кърджали. Надяваме се на още постъпления за да може да осигурим още неща от които се нуждаят децата! Искаме да организираме Куклен театър и да ги заведем на сладкарница! Било голямо приготовление, когато трябва да излязат, сменят дрешки и тръпнат в очакване да се срещнат света извън предела на стаите им! Нека им подарим това усещане! От името на нашата дарителска инициатива  пожелаваме Весели празници на кърджалийци! Бъдете здрави и помагайте на хората, защото чудото се случва! Благодарим и на всички, които ни подкрепиха, заяви в заключение Росица Генчева.

     В момента доброволците купуват пижамите и лакомства.Събират фактури за да имат добра отчетност.Споделят,че не са очаквали толкова дарения,в противен случай са щели да открият дарителска сметка.Ако инициативата им се увенчае с успех и има нови издания и това ще стане.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини