Най-ранната рисунка на ловна сцена е на 44 000 години (видео)

Според ново изследване индонезийската пещерна рисунка, изобразяваща праисторическа ловна сцена, може да е най-старото фигуративно произведение на изкуството в света, датиращо от близо 44 000 години и говори за напреднала художествена култура.

Открита преди две години на остров Сулавеси, 4,5-метровата рисунка показва диви животни, преследвани от получовеци с копия и въжета, се казва в проучването, публикувано в Nature.

Използвайки технологията за датиране, екипът от австралийския университет в Грифит заяви, че е потвърдил, че варовиковата пещерна рисунка датира най-малко от 43 900 години, от периода на горния палеолит.

„Тази ловна сцена е, доколкото ни е известно, в момента е най-старата рисунка с разказ и най-ранното  произведение на изобразително изкуство в света“, казват изследователите.

Рисунка на животно в пещера на индонезийския остров Борнео по-рано бе датирана на поне 40 000 години.

Дълги години се смяташе, че пещерното изкуство е възникнало от Европа, но индонезийските картини оспорват тази теория.

Само в Сулавеси има най-малко 242 пещери и заслони с древни рисунки, а всяка година се откриват нови обекти, съобщава екипът.

В последната датирана сцена ловците са изобразени в тъмночервени цветове с човешки тела и глави на животни, включително птици и влечуги.

Картината, която е в лошо състояние, подсказва, че е имало високо напреднала художествена култура преди около 44 000 години, пропита с фолклор, религиозни митове и духовна вяра, заяви екипът.

"(Сцената) може да се разглежда не само като най-ранното фигуративно изкуство в света, но и като най-старото доказателство за комуникация с разказ в палеолитното изкуство", казват изследователите.

„Това е забележително, като се има предвид, че способността да се измислят истории може би е бил последният и най-решаващ етап в еволюционната история на човешкия език и развитието на съвременните модели на познание“.

Maxime Aubert et al. Earliest hunting scene in prehistoric art, Nature (2019). DOI: 10.1038/s41586-019-1806-y

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ту
    турист
    2 0
    13:09, 12 дек 2019
    Сред рисунките има ли надпис "***" ?
    • Бъ
      българи-юнаци
      0 0
      12:41, 15 дек 2019
      Еее, все пак 44000 години делят рисунките от появяването на новобългарите, на които тагването е смисъл на живота.
Последни новини